Kako mediji osnažuju zajednice

Kako mediji osnažuju zajednice

02.06.2023. / 06:28
Autor/ica

Zajednice u cijelom svijetu suočene su s velikim preprekama u pristupu informacijama.

Ovaj jaz u informacijama događa se u različitim oblicima:

Bez pouzdanih i točnih informacija na jeziku i mediju koji se mogu razumjeti, zajednicama je teško donositi informirane odluke o svojim pravima i postati akteri pozitivnih, održivih promjena.

Oni koji su najviše pogođeni imaju najveći potencijal

U prvom svjetskom pregledu lokalnih medija IPI-jevog projekta lokalnih vijesti istraživanje pokazuje da su lokalni mediji najteže pogođen medijski sektor. Istovremeno je i sektor s najvećim potencijalom da stvori jači medijski ekosustav.

Isto istraživanje pokazuje da je potreba za dodatnom pomoći posebno potrebna u gospodarstvima u razvoju kojima nedostaje infrastruktura za podršku digitalnoj tranziciji medija.

Neovisni lokalni mediji i mediji zajednice su u središtu demokratskih i informiranih zajednica. Oni su alat za osnaživanje građana/ki da shvate i ostvaruju svoja prava u zajednicama u kojima žive, a djeluju protiv dezinformacija.

Istraživači u disciplinama kao što su političke znanosti, sociologija i ekonomija identificirali su tri načina na koje su mediji povijesno gradili osjećaj zajedništva i povjerenja u lokalnu demokraciju.

 1. Mediji su pomogli u postavljanju dnevnog reda u raspravama o važnim pitanjima javne politike i, kao rezultat toga, utjecale na razvoj zajednice. To su novinari/ke postigli kroz priče koje su objavili, prošireno izvještavanje o određenim temama.
  Manji broj novinara/ki u redakcijama rezultira smanjenjem kvalitete i kvantitete informacija. Često se nijedan novinar/ka ne pojavljuje na sjednicama gradskih ili općinskih vijeća, novinari/ke nemaju dovoljno vremena za detaljnije analize.
  Kao rezultat toga, Facebook je postao zadani medij za dijeljenje lokalnih vijesti.
 2. Snažni lokalni mediji grade zajednicu potičući gospodarski rast i razvoj. Kroz oglašavanje, mediji su pomagali lokalnim kompanijama da se povežu s lokalnim potrošačima. Nekada je oglašavanje u tiskanim novinama medijima osiguravalo 75 do 90% ukupnih prihoda. Danas je na najnižoj razini i nastavlja opadati.
  Što je najgore, čak 75% sredstava namijenjenih digitalnom oglašavanju i na najmanjim tržištima odlazi na online oglašavanje (najčešće Facebooku i Googleu), ostavljajući sve ostale medije – radio, televiziju, online i tisak – da se bore za ostatak od 25%.
 3. Snažni mediji u zajednici potiču socijalnu koheziju i politički aktivizam. Kao što je sva politika lokalna, sve vijesti koje su važne u konačnici su lokalne. Čitatelji lokalnih novina su stanovnici ne samo lokalne zajednice, već i regije, države i nacije.
  Snažne novinske organizacije stavljaju u lokalni kontekst pitanja koja se mogu činiti nacionalnim ili regionalnim, poput zdravstvene zaštite, sigurnosti građana/ki.

Koje obveze mediji moraju ispuniti da bi objektivno koristili zajednicama

Mnoge zajednice imaju vlastite medije koji ne rade uvijek u svrhu osnaživanja zajednice. Primarni cilj je osnaživanje određenih interesa u toj zajednici (najčešće političkih).
Zato je važno na najbolji mogući način ispuniti obveze koje će omogućiti opstanak medija, ali i izvještavanje o onim temama koje zajednici trebaju. Ne o onim temama o kojima je najlakše pisati ili o kojima već postoji zgodan PR materijal.

Ovo su tri obveze medija koji osnažuju zajednice:

Pronaći model koji osigurava održivost medija

Poslovni model koji je podržavao lokalne medije nekada, propao je.

Danas imamo start-upe i nove modele funkcioniranja medija: profitne, neprofitne, javno financirane.

One lokalne novinske organizacije koje opstanu i napreduju u ovom digitalnom dobu vodit će novinari/ke poduzetnici/ce koji su kreativni stratezi, sposobni dugoročno ulagati kako bi zadovoljili informacijske potrebe svojih zajednica.

Brojna istraživanja pokazuju da snažno lokalno novinarstvo gradi socijalnu koheziju, potiče političko sudjelovanje, poboljšava učinkovitost donošenja odluka lokalne i državne vlasti.

Razumjeti posljedice nepostojanja medija za svakog člana zajednice čiji se život mijenja na gore

Kada izgubimo lokalni medij, praznina koja se stvara ima političke, društvene i ekonomske posljedice za zajednicu i demokraciju.

Nekada su novine bile glavni, ako ne i jedini izvor vjerodostojnih i sveobuhvatnih vijesti i informacija koje utječu na kvalitetu života stanovnika koji žive u tisućama malih i srednjih zajednica.

Novinarka Penny Muse Abernathy, koja se specijalizirala u istraživanjima novinskih pustinja (news deserts) u svom članku “Zašto su lokalne vijesti važne i što možemo učiniti da ih spasimo” navela je primjer vlastitog rodnog grada.

“Da biste razumjeli posljedice, razmislite o mom rodnom gradu u ruralnoj Sjevernoj Karolini. Nalazi se u devetom kongresnom okrugu, najsiromašniji u državi. Gotovo godinu dana stanovnici Devetog okruga bili su lišeni zastupljenosti u Kongresu zbog značajne izborne prijevare u 2018. godini koja je proletjela ispod radara lokalnim i državnim medijima, kao i državnim televizijskim i digitalnim medijima. Prevaru je otkrio profesor političkih znanosti na malom fakultetu kilometrima daleko.”

Kreiranje održivih poslovnih strategija za lokalne novinske organizacije

Pružanje vijesti koje obrazuju i informiraju društvo i sve članove zajednice na njima odgovarajući način jednako je važna misija, kao i financijska održivost medija.

Muse Abernathy nastavlja “Važne lokalne vijesti ostaju neprijavljene. Član mog mjesnog gradskog vijeća nedavno me upitao: ‘Kako ispraviti priču na Facebooku?’ Kako se ispostavilo, nijedan novinar/ka se nije pojavio da pokriva neočekivano sporan sastanak vijeća.

Gradonačelnikova prilično jednostrana objava na Facebooku o sastanku bila je jedini izvještaj o onome što se dogodilo, a podijeljena je stotine puta na ovoj mreži.

 

Jaki mediji kreiraju javno mišljenje, educiraju građane/ke i pokazuju nam kako smo povezani s ljudima za koje možda ne znamo da smo povezani. Njihova najveća moć je izgradnja zajednice. Kada imamo jake zajednice kriminal, korupcija, pogodovanje pojedinim skupinama i članovima društva, diskriminiranje manje brojnih i manje jakih postaje zahtjevna operacija.

Jaki mediji stvaraju jake zajednice. Jake zajednice cijene objektivne medije.

https://balkansmedia.org/bs/korisni-savjeti-i-alati/kako-mediji-osnazuju-zajednice