Kako je uloga medijskog partnera dobar PR za medij

Kako je uloga medijskog partnera dobar PR za medij

Autor/ica

Kada govorimo o PR-u, navikli smo da netko treba prostor u mediju da bi prenio svoju poruku.

Rijetko govorimo o situacijama kada mediji trebaju PR.

Nije popularno mišljenje da i medij treba PR, ali kada imate biznis morate brinuti o njegovom širenju i opstanku. Medijski biznis nije iznimka.

Zašto medijima treba PR?

Visoku posjećenost danas možemo zahvaliti promociji medija koju smo odradili jučer.

Svaki dan moramo podsjećati publiku da smo tu s novim informacijama. Društvene mreže i SEO su obvezni načini promocije, ali to nije dovoljno jer svi ih koriste. Izaći iz uobičajenih okvira komunikacije i promocije znači podsjetiti publiku da medij postoji, da ima vrijedan sadržaj i da radi na izgradnji boljeg života u toj zajednici.

PR koji se ostvari kroz sponzoriranje događaja i medijska partnerstva može pomoći u privlačenju nove publike.

Mediji danas za konkurenciju imaju sadržaj na društvenim mrežama, duhovite TikTok videe, simpatični reelsi s macama i bebama. Svi se bore za pažnju čitatelja/ica. Ono malo koncentracije i pažnje što ostane nakon Instagrama, mediji mogu ugrabiti za sebe.

U ovakvim okolnostima biti medij koji ima svoju zajednicu i stalne čitatelje je uspjeh.

PR koji medij može ostvariti sponzoriranjem događaja je privlačenje oglašivača isticanjem vlastitih vrijednosti i kroz izgradnju brenda. Veća je vjerojatnost da će se oglašivač odlučiti za oglašavanje u mediju koji je pokrivao sportske događaje, festivale… Svi ovi događaji pored medijskih partnera za sponzore imaju velike brendove i kompanije.

Prihvatiti sponzoriranje događaja u kojem ćemo doći do svoje publike i oglašivača je dobar razlog da mediji počnu raditi sebi PR.

Kada mediji trebaju pristati na sponzoriranje događaja?

Najjednostavnije rečeno, kad su u plusu.

Svako od partnerstava donosi uređivačke i marketinške koristi koje mediji smatraju jednakim ili većim od troškova. Te koristi mogu uključivati ekskluzivne prijenose, izvještavanje s posebnih događaja, ekskluzivne intervjue i izjave poznatih osoba, priloge i reportaže za partnere u projektu.

Da bi se ekskluzivni sadržaj kreirao, medij mora angažirati novinare/ke, snimatelje/ice, fotografe/kinje i naravno opremu. Uglavnom se radi na terenu, pa se ostali svakodnevni poslovi moraju prenijeti na ostale članove redakcije.

S druge strane medij ima potrebu sudjelovati u aktivnostima zajednice u kojoj postoji.

Kako se ostvaruje uspješno partnerstvo s medijem?

Vodeći europski časopis za planiranje i dobrobit na radnim mjestima i temeljit izvor informacija za ergonomiju Ergonoma.com ostvario je medijska partnerstva u različitim događajima.

Jedan od tih događaja je Sajam namještaja i svjetla u Stockholmu. Ovo partnerstvo pokazuje kako medij promocijom sajma može dobiti ekskluzivne fotografije i pristup svim sadržajima koje publiku specijaliziranog medija interesiraju. Zauzvrat medij izvještava o novitetima koji su još uvijek nepoznati na tržištu i svoje predstavljanje imaju na ovom sajmu, a onda i u mediju koji je partner.

Ekskluzivan pristup izvorima informacija dovoljno su dobar razlog koji opravdava svaki trošak medijske kampanje.

Onog trenutka kada korist postaje veća od troškova, sponzoriranje događaja je dobar PR za medij.

Kako donijeti odluku o sponzoriranju događaja koji nemaju “zvjezdani status?”

Sponzoriranje događaja omogućuje medijima da na sebe projiciraju imidž događaja: zdravlje, vitalnost, veličina, izdržljivost, liderstvo, tolerantnost…

Još jedna kampanja u kojoj je portal Ergonoma.com bio partner je EU-OSHA Zdrava radna mjesta upravljaju opasnim tvarima.

Kako im u opisu stoji, časopis za planiranje i dobrobit na radnim mjestima, ima strateški cilj sudjelovati u ovoj kampanji jer je njihov poslovni interes da ih se percipira kao nekog tko se zalaže za promoviranje dobrobiti na radnim mjestima.

Dio ove kampanje je i specijalna promocija medijskih partnera ovog projekta.

Koje su prednosti medijskih sponzorstava za medij?

Promicanje svijesti o brendu

Kada mediji sponzoriraju događaje to promiče svijest o brendu tog medija u lokalnoj zajednici. Medij ima svoju publiku i može objavljivanjem članaka govoriti o vrijednostima za koje se zalaže, ali ovakav pristup nema učinak kao sponzoriranje događaja koji je važan za zajednicu.

Poboljšava sliku u javnosti

Sponzoriranje se ne traži od malih medija koji tek grade kredibilitet i svoju publiku. Kada se medij pojavi kao ekskluzivni medijski partner događaja jasno je da je jedan od najvećih medija s velikim utjecajem na javnost.

Gradi povjerenje s publikom

Sponzorstva pomažu medijima da steknu povjerenje publike i da uspostave odnose sa zajednicom izvan internet platformi.

Isticanje u odnosu na konkurente

Mediji mogu koristiti sponzorstva kako bi pokazali razliku od svojih konkurenata. Dnevne vijesti pratimo na u onim medijima na koje smo navikli iz nekih razloga. Da bi se podsjetilo čitatelje/ice da određeni medij postoji, da prati i pokriva različite događaje medijsko partnerstvo je odlično prilika.

Komuniciranje vrijednosti

Vrijednosti koje medij komunicira grade brend. Ako želite da vas publika percipira kao medij koji je uvijek prvi, nastojat ćete prvi donijeti informacije o kojima drugi nisu izvještavali. Ako želite da vas publika percipira kao medij koji se zalaže za zdravlje i vitalnost, pokrivanje sportskih događaja je obveza.

Koji događaji su dobre prilike za medijska partnerstva?

Vrste događaja koji su dobre prilike za medijska partnerstva su:

  • Nacionalni događaji
  • Veliki lokalni događaji
  • Specifični događaji koji služe vrlo specifičnoj publici
  • Industrijske konferencije
  • Veliki sastanci
  • Javne kampanje, poput “Mjesec borbe protiv raka”
  • Festivali

I još na kraju treba naglasiti da je za PR medija dobar onaj događaj u kojem se mogu sresti interesi medija i njegove publike. Nekada su to mali lokalni događaji koji za nacionalnu publiku nemaju velik značaj. Vodstvo medija donosi procjenu, ali publika je razlog zbog kojeg se ulazi u sponzorstva.