Kako izvještavati o manje poznatim temama

Kako izvještavati o manje poznatim temama

29.05.2023. / 07:54
Autor/ica

Novinarska profesija često zahtijeva istraživanje i izvještavanje o različitim temama. Međutim, postoje trenuci kada se novinari/ke susreću s pitanjima koja im nisu u potpunosti poznata. Kako bi održali integritet i pružili relevantne informacije javnosti, važno je da novinari/ke nauče kako pristupiti tim temama na adekvatan način.

Bilo da se radi o novom naučnom otkriću, kompleksnom pravnom slučaju ili tehnološkom napretku, novinari/ke imaju odgovornost pružiti tačne i informativne informacije svojoj publici. Izvještavanje o temama koje novinari/ke ne poznaju može biti izazovno, ali uz odgovarajuću pripremu i pristup, moguće je pružiti kvalitetne informacije i analize. U ovom članku, razmotrićemo savjete za novinare koji se suočavaju s nepoznatim temama i kako odgovorno izvještavati o njima.

Priprema je ključna

Bez obzira na iskustvo i stručnost koju posjeduju, postoje trenuci kada novinari/ke dolaze u kontakt s pitanjima koja su im manje ili potpuno nepoznata. Izazovno je suočiti se s nepoznatim temama i istovremeno očuvati integritet novinarstva, ali postoji nekoliko koraka koje novinari/ke mogu poduzeti kako bi pravilno pristupili tim temama i pružili relevantne informacije javnosti.

Kada se suočite s nepoznatom temom, prva stvar koju trebate uraditi je posvetiti vrijeme pripremi. Prvi korak u izvještavanju o nepoznatim temama je istraživanje. Novinari/ke trebaju posvetiti vrijeme i resurse kako bi prikupili što više informacija o temi koju istražuju. To uključuje čitanje relevantne literature, proučavanje stručnih izvora, razgovor s ekspertima u toj oblasti i proučavanje sličnih slučajeva iz prošlosti. Na taj način, stvarate čvrstu osnovu znanja koja će vam pomoći u izvještavanju. Svrha istraživanja je sticanje osnovnog razumijevanja teme i identifikacija ključnih pitanja koje treba istražiti.

Nakon što su prikupljene informacije, važno je da novinari/ke konsolidiraju svoje znanje. To znači da trebaju organizirati i sistematizirati informacije kako bi ih mogli koristiti u svojim izvještajima. Važno je napraviti plan i strukturu za pisanje članka ili vijest, razmotriti redoslijed informacija i odlučiti kako najbolje prenijeti temu publici na način koji će održati njihovu pažnju.

Jedan od ključnih aspekata izvještavanja o nepoznatim temama je jasno naznačiti izvore informacija. Ako novinar/ka koristi ili citira informacije iz izvora koji nisu u vlasništvu medija za koji rade, važno je jasno navesti izvor i dati zasluge autorima ili izdavačima. Ovo pomaže u sprečavanju povrede intelektualnih prava i istovremeno jača vjerodostojnost novinarstva.

Koraci koje je potrebno napraviti

Jasno je da novinari/ke ne mogu biti eksperti u svakoj temi o kojoj izvještavaju. Umjesto toga, trebaju se fokusirati na pružanje relevantnih informacija, istraživanje važnih pitanja i izvještavanje na način koji je razumljiv široj publici. Ponekad je potrebno kontaktirati stručnjake ili izvore koji mogu pružiti dodatno razumijevanje teme i osigurati tačnost informacija.

Pisanje o nepoznatim temama može biti izazovno, ali je to također i prilika za učenje i razvoj vještina istraživanja i pisanja. Sljedeći savjeti vam mogu pomoći na putu do ostvarivanja tog cilja:

  • Istražite sve o temi koristeći Google i pouzdane izvore. Važno je koristiti pouzdane izvore poput stručnih članaka, intervjua s ekspertima, službenih izvještaja i akademskih časopisa. Na primjer, ako je novinar zadužen za izvještavanje o naučnom otkriću u istraživanju raka, trebao bi istražiti naučne časopise, konzultirati medicinske stručnjake i pregledati prethodna istraživanja u tom području.
  • Pratite društvene mreže poput Twittera kako biste saznali mišljenja drugih ljudi i pronašli stručnjake.
  • Potražite mišljenja stručnjaka putem LinkedIna ili unutar svoje organizacije.

Nepoznate teme često uključuju kompleksne informacije i podatke. Kako biste osigurali razumijevanje tih informacija, tražite pomoć stručnjaka/inje. Oni vam mogu pomoći da te informacije razumijete i prenesete ih čitateljima na jednostavan način. Ako istražujete medicinska istraživanja o novim terapijama, možete se obratiti medicinskom istraživaču/ici kako biste razumjeli znanstvene pojedinosti i mogli ih prenijeti publici na razumljiv način.

  • Organizirajte svoje istraživanje i povežite ga u koherentnu priču.
  • Zatražite drugo stručno mišljenje kako biste provjerili činjenice. Kontaktirajte akademike/kinje, stručnjake/inje iz industrije ili organizacija koje se bave tom temom. Intervjuirajte ih i dobijte njihove stručne analize i mišljenja. Također, budite otvoreni za razgovor s ljudima koji su direktno uključeni u temu kako biste dobili autentične priče i iskustva. Tako, ako želite pisati o robotici, ali ne znate mnogo o toj temi, možete pitati profesora/icu inženjerstva za primjere kako robotika trenutno ima utjecaj na svakodnevni život prosječne osobe. U mnogim slučajevima, posebno ako se sagovornik/ica citira, oni žele da vam pomognu da tačno napišete priču i spremni su da odvoje vreme da unaprijede vaše znanje, jer razumiju da neko ko ne radi u toj oblasti ne zna mnogo o tome. S druge strane, ako istražujete utjecaj klimatskih promjena na lokalnu zajednicu, možete potražiti istraživače/ice koji su proučavali tu temu i razgovarati s njima kako biste stekli širi pregled situacije. Na taj način možete izgraditi temeljno znanje i razumijevanje teme na kojoj ćete temeljiti svoje izvještavanje.

Pored toga, saradnja i povezivanje sa drugim kolegama/icama može biti od velike pomoći prilikom izvještavanja o temama koje su vam nedovoljno poznate. Saradnja sa novinarima/kama koji su stručni u oblasti o kojoj vi izvještavate, može pružiti vrijednu podršku, a dijeljenje resursa može unaprijediti kvalitet vaše priče. Tako, ako radite na temi vezanoj za tehnologiju, saradnja s novinarima/kama specijaliziranim za tehnološko izvještavanje može pružiti vrijedne uvide i pomoći u premošćivanju jaza u znanju.

  • Nakon konačne provjere, uredite svoj sadržaj i objavite ga.

Vodite računa da su informacije razumljive. Koristite jasan i sažet jezik, i izbjegavajte suvišnu tehničku terminologiju. Analogije, metafore i primjeri iz stvarnog života mogu pomoći u pojednostavljivanju kompleksnih koncepata. Provjeravanje činjenica iz više pouzdanih izvora osigurava točnost i pouzdanost informacija, dok transparentnost u vezi s izvorima i pružanje referenci čitateljima doprinosi dodatnim informacijama. Upotreba tehnika pripovijedanja i vizualnih pomagala također može poboljšati privlačnost i razumljivost sadržaja.

Na kraju, nemojte se bojati tražiti pomoć i znanje od osoba koje vam to mogu pružiti. Traženje stručnog znanja, traženje pomoći stručnjaka, provjera istraživanja, korištenje starijih istraživanja i uspostavljanje odnosa s istraživačima/cama ključni su koraci za održavanje novinarskog integriteta i odgovorno pristupanje kada se radi na manje poznatim temama. Kroz istraživanje, konsolidaciju informacija i jasno navođenje izvora, novinari/ke mogu pružiti kvalitetnu i pouzdanu priču, čak i o temama koje su im manje nepoznate.

istraživačko novinarstvo

https://balkansmedia.org/bs/korisni-savjeti-i-alati/kako-izvjestavati-o-manje-poznatim-temama