Evropska komisija: Navodi o korupciji protiv Milana Tegeltije nisu pravilno istraženi

Evropska komisija: Navodi o korupciji protiv Milana Tegeltije nisu pravilno istraženi

Evropska komisija: Navodi o korupciji protiv Milana Tegeltije nisu pravilno istraženi

08/10/2020

U izvještaju o napretku posvećeno je cijelo poglavlje prvom čovjeku VSTV-a, a u njemu se referiše i na aferu „Potkivanje“, također Tegeltija se kritikuje i zbog prisustva na političkim sastancima

Evropska komisija je u izvještaju o napretku za Bosnu i Hercegovinu, koji je prezentiran jučer u Briselu, posvetila posebno poglavlje Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH konstatirajući da su se u radu ovog vijeća, na čijem čelu je Milan Tegeltija, pokazali brojni nedostaci u samoj neovisnosti ovog tijela, zatim u odgovornosti i efikasnosti, a što je dodatno poljuljalo povjerenje javnosti u pravosuđe.

Piše: Amil DUČIĆ

Tako se, između ostalog, navodi da navodi o korupciji protiv predsjednika VSTV-a nisu pravilno istraženi. Podsjetimo, riječ je o tzv. Aferi „Potkivanje“ odnosno objavljenom snimku u kojem je akter i Tegeltija. Navedeni snimak iz novembra 2018. prikazuje Tegeltiju zajedno sa biznismenom iz Velike Kladuše Nerminom Aleševićem sa kojim je razgovarao o krivičnom predmetu koji se vodi u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Tegeltija se sa Aleševićem sreo na inicijativu svog prijatelja Marka Pandže, inače službenika SIPA-e, koji je nakon sastanka od Aleševića tražio mito, tvrdeći da će novac proslijediti Milanu Tegeltiji.
Međutim, u ovom predmetu Tužilaštvo BiH Tegeltiju tretira kao svjedoka dok su osumnjičeni Alešević i Pandža. Također Disciplinska komisija VSTV-a svojevremeno je odbila tužbu i zahtjev za suspenziju Tegeltije.

„Pored toga, predsjednik VSTV-a se nije distancirao od političkog uplitanja drugih stubova vlasti i učestvovao je na političkim sastancima na visokom nivou. Ovo značajno podriva neovisnost i nepristrasnost pravosuđa i kako ga javnost doživljava. VSTV nije poduzeo odgovarajuće naknadne radnje u ovim slučajevima, uključujući disciplinski postupak“, navodi se u izvještaju Evropske komisije.
U kontekstu pandemije COVID-19, dalje se navodi, VSTV nije uspio odmah osigurati kontinuitet vlastitih aktivnosti. Prvu internetsku sesiju održao je tek 30 aprial. VSTV je, kaže se, nadležnim izvršnim i zakonodavnim vlastima poslao smjernice u vezi sa funkcioniranje pravosuđa 22. marta 2020. godine, koji su provedeni usvajanjem zakonodavnih akata na nivou entiteta i Distrikta Brčko, ali ne i na državnom nivou.
„VSTV bi trebao nadzirati provedbu mjera povezanih s COVID-19, uključujući i odluku o liberaliziji donesenu krajem aprila. Kao ključni prioritet mišljenja, Bosna i Hercegovina treba usvojiti novi Zakon o VSTV-u na osnovu zakonodavne inicijative iz 2018. za jačanje neovisnosti i odgovornost VSTV-a kao garanta neovisnosti sudstva. Ovaj zakon treba uskladiti sa evropskim standardima odnosno sastav VSTV-a, izbore i disciplinsku odgovornost sčlanova, kao i reformisati sistem imenovanja, unapređenja i ocjenjivanja, disciplinske odgovornosti, sukoba interesa i integritet pravosudne funkcije. Ovim pitanjima treba se pozabaviti u svjetlu preporuka Evropske komisije i nalaza Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava. Konačni nacrt zakona treba dostaviti Venecijanska komisija na mišljenje, prije usvajanja“, navodi se u izvještaju Evropske komisije za BiH.

Fokus.ba