Удружење жена „Викторија“ Пале: Представљен „Акциони план“ за побољшање положаја жена

Удружење жена „Викторија“ Пале: Представљен „Акциони план“ за побољшање положаја жена

На данашњем округлом столу, који су организовале Удружење жена „Викторија“ Пале у сарадњи са Фондацијом „ЦУРЕ“ и Фондацијом за оснаживање жена, представљен је документ под називом „Акциони план – агенда потреба жена у општини Пале“, чији циљ је побољшање положаја жена у овој локалној заједници.

„Акциони план“ намијењен је свим женама са подручја општине Пале, а нарочито женама из сфере маргинализованих група, како би се скренула пажња на најчешће проблеме са којима се суочава ова популација.

Активиста Фондације „ЦУРЕ“ Вилдана Џекман захвалила је паљанском Удружењу жена „Викторија“ за добру сарадњу која траје година, као и представницима локалне самоуправе  за разумијевање када је ријеч о проблемима жена.

„На данашњем округлом столу представили смо Акциони план којим предлажемо одређене мјере како би побољшали живот жена и дјевојчица у општини Пале. Имали смо прилику разговарати са представницима локалних институција и сагласили се како да реализујемо те мјере. Најважније је пронаћи начин како, кроз општинске буџете, планирати средства за реализацију ових мјера, а првенствено се односе на побољшања положаја жена у разним сферама друштва. Важно је учествовати у запошљавању жена, образовању, превенцији родно заснованог насиља, јер важно је штити жене“, нагласила је Џекман.

Члан Удружења жена „Викторија“ Пале Младенка Сантрач истакла је да је ова организација једна од 10 које учествују у пројекту „Женска права – Агенда за позитивне промјене“.

„Положај жена у опшини Пале је из године у годину све бољи и бољи. Примјетан је благи напредак у погледу запошљавања жена, јер је од 2017. године запослено њих 96. Такође, више је жена и на значајним јавним позицијама, тако да имамо много више директорица јавих установа него раније, а жена је и на позицији савјетника начелника општине Пале. То до сада није била пракса, али срећни смо јер се направио благи помак“, рекла је Сантрач.

Данашњи округли сто реализован је у оквиру пројекта „Женска права – Агенда за позитивне промјене“, а намјера је допринос промоције и поштовања женских права.