Све веће интересовање за вртић „Бубамара“ у Палама – Васпитно образовни процес на веома завидном нивоу

Све веће интересовање за вртић „Бубамара“ у Палама – Васпитно образовни процес на веома завидном нивоу

Директор Дјечијег центра “Бубамара” из Пала Славка Брезо каже да у вртићу тренутно борави око 200 дјеце, те да стално имају нове захтјеве за њихов пријем и да су због повећања посла додатно примили 10 нових радника од којих су двоје дјеца погинулих бораца.

Овај дјечији центар обезбјеђује организовано васпитање, образовање, исхрану, његу, очување здравља, дневни одмор и рекреацију дјеце у складу са  развојним потребама породице.

Предшколским васпитањем и образовањем, обезбјеђује се остваривање права сваког дјетета да се укључи у институционализован облик васпитно образовног рада, задовољавање развојних потреба дјеце, потреба породице и друштва.

Брезо истиче да Дјечији центар остварује различите програме прилагођене одређеним старосним групама дјеце, самим тим и дјеце предшколског узраста.

-У складу са општим хуманистичким и демократским тежњама развоја друштва, дјеца предшколског узраста имају права на образовање и равноправно укључивање у свакодневни живот заједнице – истиче она и додаје да друштво има одговорност да ствара веће поверење у моћ раног  дјетињства и значај раног учења, развијајући капацитете за рано образовање унутар јединственог система одгоја и образовања.

Брезо досадашњи рад ове установе оцјењује веома позитивно, јер су, како каже, тимским радом заједно са особљем и родитељима успјели да битно унапреде рад установе, те реализују бројне образовне, културне и спортске активности.

-Сем реконструкције објекта, посебно желим да нагласим да смо васпитно образовни процес подигли на веома завидан ниво. Постали смо препознатљиви у окружењу по квалитету услуге, а то најбоље потврђује задовољство не само корисника услуга, већ и грађана – истиче она.

Како наша саговорница каже, почеци рада у овој установи су деловали обесхрабрујуће и све скупа је изгледало као немогућа мисија.

-Међутим, направили смо стратегију и планове како да преокренемо ситуацију. Први проблем је био мали број корисника, лоши услови, унутрашњост и спољашност објекта, као и дворишта, али смо 2016. године дошли на идеју да покренемо причу око реконструкције објекта – каже она.

Брезо додаје да су уз помоћ општине Пале и тадашњег руководства, те Владе Швајцарске, Министарства финансија РС, Министарства управе и лок. самоуправе, ИРБ РС и УНДП БиХ успјели да изврше реконструкцију објекта и да реализују пројекат изградње ограде и једног дијела парка за дјецу.

-Те године смо направили уређење другог дијела парка. Током периода од 2017. до 2018. смо реновирали седам купатила и кухињу. Урадили смо и видео надзор. Опремили смо све учионице новим намјештајем и свим потребним дидактичким средствима за одвијање васпитно образовног процеса. Реконструисали смо и холове, те опремили новим гардароберима. Прошле године смо извршили набавку професионалне машине за суђе, а ове године смо завршили набавку професионалне пећи. Такође смо у наведеном периоду промијенили и унутрашњу столарију, као и комплетну унутрашњу расвјету. Успјели смо да реновирамо и двије канцеларије – додаје Брезо.

Она истиче да је у плану проширење капацитета објекта уз помоћ оснивача, те постављање гумених подлога у паркићу и допуна са новим садржајима, као и набавка спортских реквизита за физичко васпитање.

-У склопу редовних активности имамо школу спорта као специјализовани програм, а током јануара смо организовали петодневну школу скијања, док смо за април организовали школу пливања, а тренутно обављамо припреме за игре без граница – каже она.

Брезо додаје да је Дјечији центар „Бубамара“ један од вртића са највећим бројем манифестација, те да  током Дјечије недјеље традиционално организују карневал са 300 учесника, као и Никољданске свечаности, потрагу за Деда Мразом која је хуманитарног карактера, гдје се сваке године средства одвајају за Болницу Касиндо (Србија), осмомартовска свечаност која је такође била хуманитарног карактера, Бубамарине игре без граница, растимо уз плес-међународна манифестација, завршна свечаност половином јуна, љетовање на Тари и знатан број излета.

Сваке године организује се бесплатан тромјесечни тросатни програм припреме дјеце пред полазак у школу.

-Прошле године смо имали 4 групе, а сада се у нашем вртићу тражи мјесто више. Кренули смо од 50 дјеце, тј. 3-4 дјетета по запосленом што је представљало огроман проблем, а данас имамо око 200 дјеце и сталне захтјеве за пријемом нове – каже она.

Повећан обим посла

С обзиром на велико повећање обима посла, појавила се потреба да „Бубамара“ прими додатно особље, па је примљено 10 нових радника од којих је двоје дјеце погинулих бораца.

-Политика наше установе је вођење рачуна и о вишечланим породицама, у смислу да друго дијете које борави код нас плаћа 75% цијене, а треће иде бесплатно – каже Брезо.

Она је додала да имају коректну сарадњу са оснивачем – општином Пале, начелником Бошком Југовићем и предсједником Скупштине општине Синишом Ласицом.

Сматра да је највећи проблем тренутно просторни капацитет те да ће ускоро почети рјешавање тог питања.

Анкета

ЈУ Дечији центар „Буба-мара“ у Палама је основан  Одлуком Скупштине општине Пале 29. маја 1998. године.

На недавно проведеној анкети на узорку од 150 испитаника, 99% испитаника је дало максималне оцјене за рад овог вртића,  што представља велики подстицај и похвалу за сав досадашњи рад цијелог тима људи који управља овом установом.