САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ОДБОРА ГРАЂАНА М.З. ПОДГРАБ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ОДБОРА ГРАЂАНА М.З. ПОДГРАБ

Обраћамо се овим саопштењем за јавност свим становницима Подграба, Врхпраче, општине Пале, као и свим институцијама, медијима, удружењима грађана и другим.

Желимо да вас упознамо да је данас званично формиран “ОДБОР ГРАЂАНА МЗ ПОДГРАБ ЗА ЗАШТИТУ РИЈЕКЕ ПРАЧЕ”, одбор који ће испред становника МЗ Подргаб у наредном периоду координирати рад на спречавању изградње минихидроцетрале на ријеци Прачи у ВРХПРАЧИ.

У одбор је именовано 30 чланова из свих дијелова МЗ Подграб, као и пар стручних људи који су доказани борци за заштиту ријека и здраву животну средину.

Задатак је јасан, тражимо од општинских власти и владе Републике Српске да се одмах обуставе тек започети радови на изградњи минихидроцетрале у Врхпрачи, те да се у складу са Законом проведе процедура ревизије незаконите концесионе дозволе и да се концесија поништи.

Овим вас путем такође информишемо да ће фејсбук страница “СТОП изградњи-минихидроцентрале на ријеци Прачи”, бити званична страница одбора, односно, да ћемо сва саопштења и друге видове борбе преко ове фејсбук странице објављивати, све како би становници Подграба и Пала били благовремено о свему обавијештени, или позвани на масовно окупљање, наравно ако то буде потребно.

Надамо се да ће ово саопштење веома огорчених становника МЗ Подграб и мјештана Врхпраче општинске власти и влада Републике Српске врло, врло озбиљно схватити.

Да ће са представницима одбора уско сарађивати, те хитно спријечити уништавање ријеке Праче и туристичке атракције- прелијепих предјела подножја Јахорине у ВРХПРАЧИ, чиме ће уједно спријечити евентуалне сукобе до којих ће извјесно доћи, све ако власт дозволи наставак радова, а инвеститор на силу покуша да настави радове.
Овим путем такође желимо да позовемо све грађане Пала, сва паљанска удружења грађана, јавна предузећа и остале да нас јавно подрже путем објаве на овој фејсбук страници, или да нас подрже кроз званичан допис насловљен на канцеларију МЗ Подграб.

Такође молимо све наше грађане да својим потписом на петицији против изградње минихидроцетрале у Врхпрачи дају подршку овој борби. Потписивање петиције почиње од уторка 21.04 2020 године у Подграбу, а у наредним данима и у Палама.

Такође желимо да замолимо сва еколошка, рибарска и друга удружења, те ОДБОРЕ ГРАЂАНА која се боре против изградње минихидроцетрала у другим општинама да нас подрже и јаве се ради даље сарадње.

Пале 20.04.2020. године ОДБОР ГРАЂАНА МЗ ПОДГРАБ