РАДНА ЕКСПЛОАТАЦИЈА И ПРОСЈАЧЕЊЕ НАЈЧЕШЋИ ОБЛИЦИ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

РАДНА ЕКСПЛОАТАЦИЈА И ПРОСЈАЧЕЊЕ НАЈЧЕШЋИ ОБЛИЦИ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

У БиХ су због лоших економских услова и ниске стопе запослености, као облици трговине људима, заступљени радна експлоатација и просјачење, док је 2000. године то била сексуална експлоатација, изјавила је Драгана Петрић из фондације “Лара” из Бијељине. Она је истакла да се “Лара” међу невладиним организацијама у БиХ прва почела бавити превенцијом и спречавањем трговином људима и отворила склоништа за жртве. “За 10 година збринули смо 200 жена и дјевојчица у сигурну кућу. Тада су претежно биле стране држављанке, жртве насиља у породици, жене којима су без њихове воље одузимана документа, довођене на превару како би изгубиле сваки контакт са породицом”, рекла је Петрићева која је данас учестовала на предавању “Зауставимо трговину људима”, које је одржано на Правном факултету на Палама.

Декан овог факултета Горан Марковић рекао је да је трговина људима велики друштвени и правни проблем којем се не пружа довољно пажње, истакавши значај овог предавања за студенте права које су о овој појави упознали људи који се баве правном теоријом, праксом и друштвеним активизмом. “На овај начин можемо прво скренути пажњу на овај проблем будућим дипломираним правницима и указати им на нека побољшања законских рјешења која ће сигурно утицати на бољу праксу у сузбијању и санкционисању”, изјавио је Марковић новинарима. Указавши да код појединаца постоји страх од друштвене осуде и за егзистенцију, Марковић је истакао да оваква предавања треба да укажу на постојање проблема, његове обиме и садржину, као и реакције које би превентивно и репресивно могле да услиједе.

Професор на Правном факултету на Палама и Бањалуци Урош Пена каже да су жртве све чешће млађе категорије, односно дјеца када је ријеч о порнографији. “Сваке године је већи број жртава трговине људима. У 2017. години евидентиране су 83 жртве различитих појавних облика, те је изречено 17 пресуда, од тога 14 затворских казни, једна новчана, двије условне. То је недовољно у односу на оно шта се догађаја”, нагласио је Пена. Он је навео да је важно да се свијест грађана и институција подигне на виши ниво и да треба препознати потенционалне жртве трговине људима. “Ако немате анализу стања из одређене области, онда се не зна по којим мјерема ће се радити, тако да репресивни или реактивни дио изостаје. Уколико не идентифукујемо тачно сегмент гдје се одређена трговина људима догађа, нећемо имати адекватну реакцију”, рекао је Пена.

Предсједник Удружења жена “Викторија” са Пала Младенка Сантрач рекла је да је предавање прва активности коју организује ова асоцијација, напоменувши да су студентима данас представљени облици трговине људима као што су сексуална експлоатација, присилан рад, просјачење, трговина органима, присила на вршење кривичних дјела. Организатор предавања је Удружење жена “Викторија” у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Источном Сарајеву, а под покровитељством фондације “Лара”. /СРНА/