Предсједник СК „Романија“ Пале на састанку са предсједником и генералним секретаром „IBU“ у Салцбургу

Предсједник СК „Романија“ Пале на састанку са предсједником и генералним секретаром „IBU“ у Салцбургу

У четвртак 26. 10. текуће године у сједишту Међународне биатлон уније – „IBU“ у Салцбургу одржан је састанак предсједника СК „Романија“ и члана Управног одбора Смучарског савеза БиХ, Љубише Танића са предсједником „IBU“ господином Оле Далином и генералним секретаром Макс Кобом.

У срдачном и пријатељском тону разговарано је о више важних тема од важности за одрживи развој и унапређење биатлона у Босни и Херцеговини, али и регији Балкана.

Предсједник СК „Романија“ је домаћине информисао о тренутном стању биатлона у Босни и Херцеговини, као и о проведеним активностима током припрема за предстојећу зимску сезону. Биатлон је само један од спортова који, заједно са алпским скијањем, нордијским трчањем и сноубордом (за та три спорта надлежна је Meђународна скијашка федерација – „FIS која нема никаве везе са „IBU“) чини Смучарски савез БиХ. Та сложена организациона структура поприлично компликује и отежава развој биатлона.

С обзиром на то да скоро све земље имају сопствене федерације само за биатлон, од стране предсјединика и генералног секретара „IBU“ пружена је пуна подршка плану који им је изложио предсједник СК „Романија“ за формирање посебне биатлон федерације БиХ.

Током разговора генералном секретару и предсједнику „IBU“ предствљен је и пројекат изградње асфалтне стазе на нордијском ски центру „Дворишта“. Предсједник СК „Романија“ је замолио руководство „IBU“ да, након консулатција са својим стручним тимовима, дају мишљење о техничким карактеристикама стазе, као и и препоруку за прикупљање средстава за њену изградњу.

Предсједник СК „Романија“ je позвао руководство „IBU“ да посјете нашу земљу током периода обиљежавања 40 година од ЗОИ у Сарајеву што су они, начелно, и прихватили.

По питању развоја биалтона у регији Балкана, сви су се усагласили да што прије треба ријешити одређена неслагања која постоје унутар биатлон савеза Србије, али и пронаћи начин да се у будућности подтстакне развој овог спорта у Црној Гори и Албанији.

Предсједник СК „Романија“ Пале у друштву са генералним секретаром „IBU“ Макс Кобом и предсједником „IBU“ Оле Далином