Народна библиотека у Палама постоји 98 година, а још нема своје просторије

Народна библиотека у Палама постоји 98 година, а још нема своје просторије

Народна библиотека Пале основана је давне 1921. године и до данас није добила сопствене просторије за рад.

Годинама се налази на другом спрату Културног центра, подијељена у неколико мањих просторија, уз богати фонд од 32.000 књига.

Према ријечима директорке Народне библиотеке Наде Гајовић, велики број књига уједно представља и велики проблем за неометан рад библиотекара у тренутним просторијама, јер немају довољно простора за нове књиге, које се редовно купују и чиме се обнавља читалачки фонд.

– Наш највећи проблем је недостатак простора. Сада смо дошли у ситуацију да повлачимо вишак примјерака неких књига са полица како бисмо могли да поставимо нова издања. Немамо подрум и адекватан простор за складиштење књига, већ књиге складиштимо на тавану – каже она.

Гајовићева додаје да Народна библиотека Пале, у којој ради седам запослених и три волонтера, редовно обнавља свој фонд сваке године, за шта највише користе новац из годишњег буџета општине.

– Набавку књига вршимо тако што купујемо књиге од сопствених средстава, односно од материјалних средстава из годишњег буџета општине Пале и чланарина, док лична примања остварујемо од Министарства просвјете и културе Републике Српске – истиче наша саговорница.

Додаје да се запослени у Народној библиотеци труде да сваке године фонд обнове најновијим издањима, па чак и романима који су данас јако популарни и које чланови траже водећи се разним препорукама са интернета.

Недостатак простора, осим што отежава свакодневни рад, прави додатни проблем у намјери да се у Народној библиотеци створе услови за рад дјечје библиотеке и да се више времена посвети најмлађим члановима.

– Велики је жал и недостатак то што немамо уређено одјељење по стандардима гдје бисмо могли да одржавамо радионице за дјецу и гдје би дјеца могла да проводе вријеме, уче и користе библиотеку на прави начин – истиче Гајовићева.

Она додаје да је њена канцеларија уједно и читаоница за све кориснике библиотеке, који имају право на кориштење, те да је ходник једина просторија и уједно импровизовано одјељење са дјечјом литературом.

Према њеним ријечима, Народна библиотека Пале има одличну сарадњу с општином првенствено, али и школама, факултетима и другим установама попут Матичне библиотеке Источно Сарајево и Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

– Истакла бих сарадњу са Основном школом „Србија“, која је доводила своје ученике првог и другог разреда и гдје су та дјеца касније почела сама да долазе и позајмљују књиге. Циљ нам је да код најмлађе популације створимо љубав према књизи и писаној ријечи, и да их научимо да редовно долазе у библиотеку – каже Гајовићева.

Она сматра да је одређени помак начињен у посљедње вријеме када се ради о најмлађима, те да интересовање и код старијих влада у великом броју.

Гајовићева не сматра да Народна библиотека Пале није неувезана и недовољно афирмисана како су то поједини одборници скупштинске већине навели на претходно одржаној сједници Скупштине општине Пале, гдје је Извјештај о раду Народне библиотеке једногласно усвојен.

– Ми имамо нашу Фејсбук страницу гдје објављујемо наша издања, нове наслове и трудимо се колико можемо и колико смо у могућности. У прошлој години смо имали 22.124 посете и старијим читаоцима смо позајмили 38.245 књига, док су дјеца позајмила 5.985 књига – каже Гајовићева.

Већ неколико година Народна библиотека Пале се бави издаваштвом, а директорка Гајовић каже да се труде сваке године да издају бар по једну књигу.

– Наша улога је да помогнемо и станемо иза неког дјела, све у склопу наших могућности, онолико колико можемо. Имамо и главног и одговорног уредника у издаваштву Жељка Грујића, а доста смо сарађивали и са професорима са Филозофског факултета Пале, који су били рецензенти у неким књигама – додаје Гајовићева.

Она додаје да се труде да за свако дјело које издају одрже и промоцију истог у просторијама Културног центра.

– Сва дјела и аутори са којима смо радили су нам битна, али оно што бих истакла јесте да смо прошле године издали збирку пјесама „Огледалце српско“, аутора Ђорђа Сладоја. Част нам је и задовољство што нам је указао повјерење да тако један млад издавач стане иза таквог имена, за којег ћу се усудити да кажем да је један од најбољих живих српских пјесника тренутно – каже Гајовићева.

За наредни период, запослени у Народној библиотеци Пале планирају много активности, а једна од њих у скорије вријеме би требала бити промоција књиге Сање Савић „Птице и све друге драме“, која ће се најприје одржати у Београду, а затим и на Палама.

Такође, у овој библиотеци кажу да ће ићи и „степеницу више“, те у најави имају планове на реализацији једног документарног филма, о чему ће се више говорити у наредном периоду.

Учлањено 560 суграђана

Народна библиотека Пале тренутно има око 560 учлањених грађана, а упис нових чланова креће од почетка године уз чланарину од 10 КМ, тако да ће се чланство повећати до краја године.

Из библиотеке поручују да је чланарина за децу погинулих бораца, дјецу предшколског узраста и за сва евидентирана лица са Бироа за запошљавање Пале бесплатна.

Katepa