(Bez)izlaznost

(Bez)izlaznost

Prije samo desetak godina mladima u Republici Srpskoj je bio cilj da se nakon završenog formalnog obrazovanja „uvale“ na državne jasle. Visoka plata im je bila zagarantovana bez obzira na znanje i radni učinak, dok su njihove kolege, sa istim nivoom obrazovanja, u privatnim kompanijama radile i za duplo manju platu, a neki od njih nisu bili ni prijavljeni, radili na crno ili su dio plata primali u koverti.

Međutim, situacija u Zapadnoj Evropi uzdrmala je naše tržište rada koje nije ni približno stanju od prije jedne decenije.

Prvo, naši privatni poslodavci su zbog odlaska kvalitetne radne snage i nedostatka kadra bili primorani da povećavaju plate, da ponude bolje uslove rada, a neki od njih, doduše, rijetki, su legalizovali isplate plata.

Tako uopšte nikoga ne iznenađuje da inženjeri, ali i NK radnici iz najplaćenijeg javnog preduzeća u Republici Srpskoj, „Elektroprivrede RS“, odlaze da rade u privatne kompanije ili u Sloveniju, Njemačku, Austriju… Neki pravobranioci su otišli u „privatne vode“, otvorili advokatske kancelarije, a priča se da cijela javna uprava ostaje bez kvalitetnih pravnika. Programeri su naravno već i ranije napustili javni sektor, pa ih sada angažujemo i plaćamo pet puta skuplje.

Situaciju u zdravstvenom sistemu svi osećaju, a neki naši ljekari tvrde da su ih po primanjima stigli i konobari.

A zvanični podaci potvrđuju ove navode: plate u nekoliko djelatnosti koje obavljaju isključivo privatne kompanije su zaista veće nego u javnoj upravi za razliku od prije samo nekoliko godina. Istovremeno, plate onih koji su zaduženi za obrazovanje đaka su na nivou republičkog prosjeka – 897 KM. Prosječna primanja zdravstvenih radnika su tek nešto veća od 1.000 maraka.

Privatne kompanije možda i mogu da zadrže kvalitetnog radnika ako mu ponude bolje uslove, ali u javnom sektoru ne mogu sa limitiranim platama, a većina i dalje neće jer ne shvata ozbiljnost problema.

Promjene se mogu očekivati tek onda kada lideri političkih stranaka, koji dijele „plijen“, počnu da cijene sposobne i u svojim redovima.

Tijana Grujić

Srpskainfo