Источна Илиџа: Представници политичких партија потписали Изборни етички кодекс (ФОТО)

Источна Илиџа: Представници политичких партија потписали Изборни етички кодекс (ФОТО)

Представници политичких партија које учествују на предстојећим локалним изборима на подручју Источне Илиџе потписали су данас Изборни етички кодекс политичких субјеката у сали Скупштине Источна Илиџа.

Општинска изборна комисија и мисија OSCE-а у БиХ организовали су потписивање, а уједно су и иницијатори наведеног догађаја.

Кодекс је потписало 10 представника политичких партија, као и оба кандидата за начелника општине.

Слика

Предсједник општинске изборне комисије Источна Илиџа Мирослав Јањић рекао је да се нада да ће потписивање кодекса допринијети коректном спровођењу изборног процеса.

Предсједница мисије ОСЦЕ-а у БиХ и шеф канцеларије у Сарајеву Сандра Рамић рекла је сврха кодекса да превентивно дјелује у случајевима говора мржње и коришћења запаљиве реторике као и да спријечи политички притисак на бираче.

-Ово је документ који су добровољно потписали политичке партије и кандидати за начелника општине, ово је само комад папира који не обавезује законски на поштовање етичких принципа који је одговорност политичких партија као и бирача који ће изаћи на изборе- додала је Рамић.

Медијима су се обратили и кандидати за начелника општине, Маринко Божовић испред ОО СДС-а   и Небојша Шешлија испред ОО СНСД-а.

Кандидат за начелника општине ОО СДС-а Маринко Божовић рекао је да се на изборима треба такмичити програмима, идејама и свим стратешким стварима као дијеловима програма политичких партија.

– Можемо да причамо само са чврстим аргументима јасним програмима и идејама и визијама развоја општине Источна Илиџа – казао је Божовић.

Кандидат за начелника ОО СНСД-а Источна Илиџа Небојша Шешлија рекао је да апелује на све гласаче да у фер и коректној кампањи спроведу овогодишње локалне изборе.

Изборни етички кодекс представља акт политичких субјеката за локалне изборе 2020. године, поводом званичног почетка изборне кампање. Политичке странке, коалиције и независни кандидати потписивањем кодекса прихватају принципе којима ће се руководити током изборне кампање, као што су праведност, законитост, транспарентност те уздржавање од говора мржње.

Слика