Грчка отвара врата за туристе

Грчка отвара врата за туристе

Атина – „Грчка ће у сваком случају отворити своје границе за туристе. Без обзира на то да ли је реч о вакцинисанима или онима који имају ПЦР или тест на антитела, у сваком случају биће добродошли, независно од било каквих споразума”, поручио је министар туризма Харис Теохарис и подсетио да није случајно да је овогодишња сезона замишљена под паролом: „Грчка је све што вам треба!”

Овдашњи медији преносе да министар демантује гласине да је управо туризам прошлог лета допринео повећању броја заражених короном. Подсећа да је Грчка била најбезбеднија земља за туристе, да су сви становници неколико острва били вакцинисани и да ће до 14. маја, када је званично најављено отварање сезоне, цепиво примити и сви запослени у сфери туризма. Они који не буду обухваћени пелцовањем тестираће се бар једном недељно.

Уколико се ЕУ до почетка лета усагласи и припреми сертификат о вакцинацији, нарочито ако буду признате и руска и кинеска вакцина, биће лакше путовати али Грчку, према речима Теохариса, ништа неће зауставити у намери да свима који испуњавају услове отвори врата. Привреда земље у којој туризам чини 20 одсто БДП-а не би издржала још једну пропуштену сезону, туристички крах као прошлог лета када је Грчка угостила око 7,4 милиона туриста што је више од четири пута мање него најуспешније 2019. када је у земљи летовало 31,3 милиона туриста. Од 18 милијарди које је зарадила те године, туризам је лане остварио само четири милијарде евра, рецесија је достигла осам одсто, што је додатни притисак на земљу која и даље има један од највећих спољних дугова у свету, сада већ 207 одсто БДП-а.

Агенције и приватници овог лета се руководе политиком резервација без уплате аванса или пенала за отказивање па је већина расположивих капацитета већ букирана. Тврде да су цене ниже за 25 одсто у односу на прошлу годину и чак 60 одсто у поређењу са 2019. То значи да у вили за шесторо људи на Скоплосу недељни смештај у зависности од месеца износи од 800 до 2.000 евра, на Миконосу 2.200 док је 2019. цена била 4.800 евра, на Закинтосу од 660 до 1.500 у августу, а цена је 2019. била од 700 до 1.600 евра.

Овог лета очекује се и доста гостију из САД који се уместо Шпаније, где су мере забране на снази до јуна, све више интересују за одмор у Грчкој. Највише ће бити туриста из суседних земаља, са Балкана, који долазе аутомобилима. Међу њима су свакако гости из Србије, које домаћини на северу земље, у солунској регији, на Халкидикију чекају са нестрпљењем. У најбољем случају летовање у Грчкој би заиста могло да почне већ од 14. маја сем ако епидемиолошка ситуација у земљи не помрси рачуне. Нико не жели понављање прошлогодишњег сценарија када су у јеку сезоне, 6. јула затворене границе за госте из Србије.

Иако се Грчка озбиљно спрема за сезону, пораст броја оболелих на око 2.500 у последња два дана и више од 50 преминулих дневно могу да промене планове. Већ овог викенда мере карантина и полицијског часа продужене су до краја месеца, поново су затворене школе, угоститељима нико не може да гарантује да ли ће и после пет месеци, у априлу почети да раде само у баштама или ће и даље бити затворени сви ресторани и кафићи. У таквој атмосфери, тешко да би туристима било пријатно. Мада, можда је Теофарис у праву када им поручује: „Грчка је све што вам треба”, мислећи на море, сунце и сунцобране, који се већ припремају. За сваки случај.