ZEMLJA GLADNOG NARODA I POLITIČARA MILIONERA Kako ćemo obilježiti Svjetski dan socijalne pravde

ZEMLJA GLADNOG NARODA I POLITIČARA MILIONERA Kako ćemo obilježiti Svjetski dan socijalne pravde

U cijelom svijetu danas se obilježava Svjetski dan socijalne pravde, koji je prije 13 godina ustanovila Generalna skupština UN, kako bi upozorila čovječanstvo da će opstati jedino ako izgradimo pravedna društva u kojima svi ljudi mogu ravnopravno učestvovati u raspodjeli  dobara i razvoju  zajednice.

U BiH se povodom ovog datuma ne dešava ništa, a analitičari ocjenjuju da i nije neko čudo, jer je BiH zemlja sile i nepravde, zemlja gladnog naroda i malobrojnih milionera, koji su najčešće ili političari ili “politici bliski kontroverzni biznismeni”.

– Žalosno je što se socijalne pravde političari ne sjete nikad, a mediji i NVO samo jednom godišnje – na današnji dan.  Socijalna pravda je važan segment osnovnih ljudskih prava i uslov bez kojeg nema ni demokratije, ni slobodnog govora, ni građanskog aktivizma – ocijenio je za Srpskainfo Žarko Papić, direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju.

Pročitajte još:

On je rekao da socijalne pravde u BiH nema, pa stoga ne treba da čudi što nema ni istinske slobode i demokratije.

Procjenuje se da četvrtina stanovništva u BiH živi ispod granice siromaštva, sa manje od 250 KM mjesečno po članu domaćinstva.

Većina od skoro 268.000 penzionera u RS prima manje do 200 evra mjesečno, dok za minimalac, koji iznosi 266 evra, radi najmanje 18.000 radnika u Srpskoj. Plate i penzije u Federaciji BiH, sa kojima preživljava većina stanovništva, tek su neznatno više od onih u Srpskoj. Istovremeno, BiH ima više od 500 milionera i 90 multimilionera.

Među milionerima su i brojni političari. Tako su imovinske kartice, koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, otkrile da u parlamentima RS, FBiH i Parlamentarnoj skupštini BiH sjedi čak 20 milionera. Prema onom što su prijavili, a niko ne garantuje da su prijavili sve što imaju, među političarima milionerima su Nikola Špirić (SNSD), Miladin Stanić (SDS), i direktor UKC RS Vlado Đajić (SNSD), a rekorder je dojučerašnji DNS-ovac Milan Radović sa bogatstvom većim od 10,7 miliona KM.