Zbog nemara nadležnih Višegrađani ove zime bez centralnog grijanja

Zbog nemara nadležnih Višegrađani ove zime bez centralnog grijanja

I u ratnim godinama mnoge stambene zgrade u Višegradu imale su centralno grijanje, a kotlovnice su zagrijavane ugljem koji su donirali rudnici iz Srbije, pričaju, ovih dana građani, koji se mole Bogu da ovako blaga zima potraje kako bi uštedjeli na računima za struju i drugu vrstu ogreva.

 

Piše: Marijana Simanić

 

Ono što niko u gradu na Drini nije ni sanjao dogodilo se. Oko 200 stanara u stambenim zgradama ove sezone nemaju centralnog grijanja i to se desilo prvi put u posljednjih 30 godina. Čak i za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata, grijanja je bilo. Ostavljeni su da se snalaze kako znaju i umiju.

 

Samo nekoliko dana prije planiranog i zakonom predviđenog početka grijanja na ulaznim vratima zgrada osvanulo je obavještenje čiji je autor Komunalno preduzeće. U obavještenju se navodi „ da centralnog grijanja neće biti u sezoni 2023/24, te da se pronalaze alternativni načini zagrijavanja stanova na vrijeme“.

 

Ovo obavještenje izazvalo je val ogročenja kod stanara, posebno onih u čijim zgradama nema ni dimnjaka, kao što je slučaj na zgradama u Kozačkoj ulici. Ipak, morali su se ubrzo pomirili sa tom činjenicom i odlučiti da se griju na struju.

 

Kako je utrošen novac građana? Obećali remont- građani obmanuti

 

Oglasila se i direktorka Komunalnog preduzeća, u gradu na Drini i Rzavu, Gordana Krivošija. Za komunalno preduzeće grijanje građana je očigledno veliki trošak, svoje propuste pravdaju visokim cijenama.

 

„ Ekonomska cijena za korisnike  grijanja za fizička lica bi bila 7,30 KM a za pravna 10,99 KM.  Ovo je dobijeno na osnovu cijena energenata, uglja,  računajući i ostale propratne troškove “, istakla je Krivošija na ovo goruće pitanje i dodala da sve ispod ove cijene nije rentabilno za preduzeće koje pruža usluge grijanja.

 

Ona je dodala da je prošlogodišnji projekat grijanja  doveo firmu u gubitak koji je još evidentan i veoma teško se riješava.

 

„ Prošle godine cijena grijanja po kvadratu je bila 3 KM za fizička lica i nije bila dovoljna da se pokriju svi troškovi,  jer je energent poskupio za stotinu odsto”.

 

O problemu grijanja pričao je i predsjednik ZEV „ Prvo sunce“ Vinko Droca  koji je kazao da raspolaže drugačijim podacima vezano za poslovanje nadležnog Komunalnog preduzeća.

 

“ Od juna 2022. godine do decembra, Komunalno preduzeće je imalo na raspolaganju 334.000 KM  za grijanje i od stanara oko 190.000 na ime te i naredne grijne sezone. Sa sredstvima od 540.000  firma je uspjela da samo za ugalj duguje isporučiocu na dan 30.6. bez kamate 335.000, a sa kamatom 350.000 konvertibilnih maraka. Postavljam pitanje, gdje je potrošeno 190.000 konvertibilnih maraka sredstava od građana, koji su platili grijanje, a nije plaćen ni kilogram uglja“, ističe Droca.

 

U Komunalnom preduzeću su tada obećali da će se 2024. godine remontovati kotlovnice i instalacije, te da će grijanje biti uredno.

 

Tako je oko dvije stotine stanova prešlo da se grije na električnu energiju, posebno onih čije zgrade nemaju dimnjake.

 

Do sada to funkcioniše bez problema, osim što neplanirano opterećuje kućni budžet.

 

Elektriditribucija- masovni prelazak grijanja na struju opterećuje mrežu i dovodi do prekida snabdijevanja

 

Na jednoj od sjednica Skupštine opštine Višegrad, održanoj u novembru mjesecu, iz RJ „Elektrodistribucije“  stiglo je upozorenje da elektro-vodovi koji napajaju zgrade, nisu projektovani da izdrže jednovremeno i maksimalno opterećenje ako se svi potrošači zimus griju na električnu energiju.

 

Električari opominju da je moguće da dođe do čestih ispada  osigurača u trafo-stanicama i oštećenja instalacija  u zgradama  što može prouzrokovati  višesatne prekide snabdjevanja grada strujom.

 

Opozicioni odbornici iz SDS i PDP za ovakvo stanje optužuju aktuelnu vlast /SNSD/ koja nije na vrijeme reagovala i obezbjedila grijanje.

 

„ Da su komunalci građane obavijestili da neće biti grijanja bar u junu, oni bi se mogli snaći na vrijeme i riješiti problem. Međutim, ćutalo se skoro do poslednjeg dana. Ovako, kako se ko snašao. Nečuveno “, kaže odbornik SDS Goran Pecikoza.

 

S njim se slaže i odbornik u Skupštini opštine Višegrad Milenko Janjić /PDP/ koji je mišljenja da će se mnogi ove zime smrzavati, posebno one porodice sa niskim ličnim primanjima i višečlane sa malom djecom.

 

Predsjednik Skupštine opštine Srpko Baranac navodi da je čitav niz okonosti, ne precizirajući kojih, uticao na trenutnu situaciju, odnosno,  da grijanja neće biti.

 

„ Iduće godine ćemo raditi na sanaciji kotlovnica za centralno grijanje  tako da će sve biti u regulisano i spremno za 2024. kao i sve naredne godine “, obećao je Baranac.

 

Na poslednjoj decembarskoj sjednici Skupštine opštine Višegrad na kojoj je usvojen budžet za 2024. godinu od 11,5 miliona KM, nema stavke o popravci kotlovnica za zgrade u kojima živi oko 190 stanara.

 

„ Nevjerovatno je da nema te stavke i nikome nije jasno šta je sa obećanjima da će se regulisati ovaj problem”, ističe odbornik SDS Đorđe  Tešović koji dodaje da ovakva situacija građane Višegrada vraća u period Kamenog doba.

 

Teških minusa ove zime još nije bilo, niti prekida u snabdjevanju električnom energijom cijele opštine. Šta čeka građane, ako zima, kao nekad, pokaže zube, najviše će osjetiti oni koji koji su iz svog minimalnog budžeta morali neplanirano izdvojiti novac kako bi, i pored teške situacije u kojoj se nalaze, preživjeli zimske uslove života.

Spin info