Umbrella: Nedopustiv pritisak na redakciju portala Spin Info

Umbrella: Nedopustiv pritisak na redakciju portala Spin Info

SPIN Info više ne može koristiti prostorije koje su u vlasništvu opštine Istočno Novo Sarajevo

foto: Umbrella

Redakcija portala SPIN Info izbačena je iz prostorija nekadašnjeg vojnog objekta u vlasništvu opštine Istočno Novo Sarajevo, javilo je Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 nezavisnih istraživačkih medija.

Izbacivanje iz ovih prostorija je nedopustivo, smatra Umbrella, dodajući da ovaj postupak smatra pokušajem ušutkivanja i obračuna sa jedinim istraživačkim medijem u ovoj opštini.

Umbrella navodi da se bez obzira na skromne resurse sa kojima raspolaže, kao i na neuslovne prostorije od svega dvadesetak kvadrata, redakcija SPIN Info već tri godine profesionalnim i odgovornim izvještavanjem prati sve poteze, obećanja i odluke institucija vlasti u Gradu Istočno Sarajevo i opštini Istočno Novo Sarajevo, kao i nosioce javnih funkcija, ukazujući na koruptivne i nedopustive postupke.

“Odluka opštinske uprave Istočno Novo Sarajevo da jedino portal SPIN Info nakon isteka ugovora u najkraćem periodu napusti prostorije zgrade u kojoj se nalazi još nekoliko medija i nevladinih organizacija smatramo diskiriminatornim, kao i pokušajem uskraćivanja prava na slobodan i neometan rad redakcija SPIN Info, što u konačnici predstavlja i udar na slobodu medija i pokušaj gušenja slobodnog i istraživačkog novinarstva”, istakli su iz Umbrelle.

Kako su naglasili, jasno je da ovaj potez predstavlja pokušaj ušutkivanja slobodnih glasova u lokalnim medijima, te da se sa izbacivanjem na ulicu portala SPIN Info pokušava poslati jasna poruka svim medijima na koji način će se akteri političke scene i nosioci javnih funkcija obračunati sa onima koji pokušaju da kritikuju i propituju njihove postupke.

Podsjetili su javnost, ali i rukovodstvo Opštine Istočno Novo Sarajevo na čelu sa načelnikom Jovanom Katićem, da ovo nije prvi put da se rad portala SPIN Info pokušava ograničiti, s obzirom na historijat neprimjerene i neprofesionalne komunikacije, nepoštivanja prava na slobodan pristup informacijama, ignorisanja za skupštinskom govornicom uz suptilne uvrede, podnošenje SLAPP tužbi (koja je prvostepeno rješena u korist medija), a sve zbog namjere redakcije da građanima omogući pravo na istinite, objektivne i kvalitetne informacije.

Udruženje Umbrella traži od rukovodstva opštine Istočno Novo Sarajevo, kao i od svih drugih institucija u Bosni i Hercegovini (BiH) transparentan rad prema javnosti, što podrazumijeva i otvoren pristup za sve medije, te poštivanje kompetencija i profesionalnog kredibiliteta novinara i novinarki i medija.

Mediji okupljeni oko Udruženja Umbrella istakli su da pružaju punu podršku redakciji SPIN Info u njenom profesionalnom i odgovornom radu u interesu javnosti, te ulažu sve napore kako bi svojoj članici osigurali siguran rad u redakciji i van nje.