U izbornoj trci čak 73 stranke!

U izbornoj trci čak 73 stranke!

Prijavljen rekordan broj partija i nezavisnih kandidata za ovogodišnje opšte izbore u BiH. Za deo “budžetskog kolača” i poslaničke i predsedničke fotelje boriće se 34 koalicije

ZA ovogodišnje opšte izbore u BiH, koji će se održati u oktobru, prijavljen je i overen rekordan broj stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata. Tako će se za deo “budžetskog kolača” i ministarske, poslaničke i predsedničke fotelje na izborima u BiH boriti 73 stranke, 34 koalicije i čak 39 nezavisnih kandidata.

Ovo je ubedljivo najveći broj političkih subjekata od opštih izbora 2002. godine. Na opštim izborima u BiH bira se 518 nosilaca mandata.

Inače, pre ovih najveći broj političkih partija bio je na izborima 2014, i to njih 65, dok ih je na izborima 2002. godine bilo, poređenja radi, 57. Znatno manji broj partija, njih 39, učestvovalo je na opštim izborima 2010. godine, a najmanje 2006, kada je bilo registrovano 36 partija koje su učestvovale na izborima.

Pročitajte još: Za pobedu potrebno 300.000 glasova

I kada su u pitanju nezavisni kandidati, do sada ih je najviše bilo na opštim izborima 2014, i to 24, a na opštim izborima 2010. bilo ih je 13. Dalje, 2006. godine bilo je 12 nezavisnih kandidata, a na opštim izborima 2002. godine bila su, što je sada nezamislivo, samo tri nezavisna kandidata.

Posledica rekordnog broja stranaka, nezavisnih kandidata i koalicija ima nekoliko, ističu sagovornici “Novosti”, ali su jedinstveni u stavu da je politika postala glavni biznis u BiH.

Ivana Korajlić, portparol Transparensi internašnala BiH, kaže za “Novosti” da je jedna od posledica “poplave” političkih stranaka na izborima u BiH i trend da se već postojeće stranke cepaju na razne frakcije i da od njih nastaju nove stranke.

– Za političare je najbitnije da ostanu u politici pa se tako osnivaju i nove političke opcije, a sve kako bi se došlo do dela budžetskog kolača – kaže Korajlić.

Pročitajte još: LAZANSKI TVRDI: Slanje britanskih vojnika u BiH pred izbore je pritisak na RS! Englezi rade u tišini

Ona dalje dodaje da se na političkom nebu BiH vrlo lako i osnivaju stranke i vešto prikrivaju finansijski izveštaji o radu.

– Svedoci smo godinama toga da institucije u BiH nikako ne mogu da stanu na kraj finansijskim malverzacijama u strankama i da revizija poslovanja stranaka teško ide – kaže Korajlićeva.

Ivana Korajlić / Foto Nezavisne novine

Sociolozi i analitičari kažu, za “Novosti”, da nisu iznenađeni velikim brojem političkih subjekata koji će se pojaviti na izborima jer je prosto već svima poznato da je politika postala najunosnije zanimanje u BiH.

– Političari u BiH žive živote filmskih zvezda. Imaju budžete i vozače. Mnogi su amnestirani od bilo kakave odgovornosti. Uz to, i političari su samo krojili izborne zakone koji im omogućavaju mnoge pogodnosti. Ovo sve je doprinelo i tome da danas imamo ogroman broj političkih stranaka kojima je najbitnije dokopati se komadića vlasti i tako živeti nekim lagodnim životom – kažu analitičari.

 
GLASAČKI LISTIĆI
 

PREDSEDNIK Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić potpisala je Ugovor o nabavci usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za predstojeće opšte izbore, čija ukupna vrednost sa PDV iznosi 1.160.500 KM. Ugovor je potpisan nakon što je Pravobranilaštvo BiH dalo pozitivno mišljenje, saopšteno je iz CIK.

REKORDAN I BROJ KOALICIJA

BROJ koalicija koje se prijavljuju nakon verifikacije učešća političkih partija i nezavisnih kandidata, kada su u pitanju opšti izbori 2018. godine, takođe je najveći u istoriji BiH. Poređenja radi, 2014. su učestvovale 24 koalicije na izborima, što je za deset manje nego ove godine