Šta je Ripple (XRP) te isplati li se ulagati?

Šta je Ripple (XRP) te isplati li se ulagati?

Ripple, kriptovaluta koja je u proteklih par mjeseci doživjela veliki porast, jedan je od “veterana” među kriptovalutama. Ripple postoji još od travnja 2013. godine, kada je izdan po cijeni od 0.005$. Od tada je porastao na daleko veću cijenu te se probio na 3. mjesto svih kriptovaluta.

Ripple (XRP) jest kriptovaluta osmišljena 2012. godine. Ripple u užem smislu riječi u biti ne predstavlja kriptovalutu, već protokol za prijenos novaca. Osmišljen je kao protokol za internacionalna plaćanja između banaka. Osnovna ideja jest zamijeniti stare principe rada poput SWIFT-a (koji je razvijen 1972. g. i dalje se koristi). On nastoji surađivati s aktualnim financijskim svijetom, a cilj mu je biti globalna mreža, platforma koja će omogućiti svakome da prenese novac u bilo kojoj valuti u bilo koju valutu u nekoliko sekundi. Slično Bitcoinu, koristi tehnologiju distribuirane mreže (blockchain). No u usporedbi sa Bitcoinom, transakcije u Ripple mreži su brže, provizije za transakcije su daleko niže.

RIPPLE (XRP) i RIPPLE PROTOKOL

Službeni logo Ripple kriptovalute

Počnimo sa čestom zabunom – miješanje pojma Ripple protokola sa kriptovalutom XRP (koja se također zove Ripple), a izdaje je tvrtka Ripple Labs. XRP se odnosi isključivo na kriptovalutu koju koristi Ripple protokol. No treba napomenuti da XRP nije potreban da bi mreža funkcionirala niti obvezuje tvrtku koja implemenitra protokol na korištenje te kriptovalute.

Da bismo razumjeli kako funkcionira, korisno je nešto znati o sustavu bruto poravnanja u realnom vremenu (eng. Real-time Gross Settlement SystemRTGS) i Ripple transakcijskom protokolu (eng. Ripple Transaction ProtocolRTXP). Na primjer, kada se novac šalje putem Bitcoina, vrijednost se podmiruje u realnom vremenu (ne računajući bilo kakva kašnjenja Bitcoina), a to je ono što podrazumijevamo pod pojmom RTGS.

Ripple koristi nešto što se naziva “gateways” (vrata). To je u osnovi digitalni portal kojeg koriste financijske institucije, tvrtke i vlade da bi se pridružile mreži. To se zove RTXP, formalno je poznato kao Ripple Network. Kada se neka financijska institucija, tvrtka ili vlada pridruže RTXP-u, ona može obavljati transakcije s drugim gatewayima s djelićem troškova i s puno većom brzinom.

Za detaljnije objašnjenje kako protokol funkcionira predlažemo da pogledate ovaj video:

Treba još napomenuti da Ripple mreža također funkcionira kao mjenjačnica između svih vrsta fiat valuta (USD, EUR, itd.), no za to mora biti u stanju jamčiti likvidnost. Tu dolazi XRP. XRP je digitalna vrijednost koja je napravljena posebno za poduzetnike kao izbor na zahtjev za dobivanje likvidnosti u prekograničnim plaćanjima. Banke mogu koristiti XRP na izvoru likvidnosti u realnom vremenu na zahtjev, dok ga pružatelji usluga plaćanja koriste kako bi smanjili troškove na stranim burzama, poboljšali brzinu sjedanja plaćanja ili došli do drugih tržišta.

PO ČEMU JE RIPPLE (XRP) POSEBAN?

Kao kriptovaluta ima nekoliko karakteristika koje ga čine drugačijim od drugih. On se ne može rudariti – ima fiksnu zalihu od 100 milijardi XRP tokena. Ripple mreža unutar koje se koristi XRP se trenutno sastoji od 75 računala koja su u vlasništvu privatnih kompanija. Potvrđivanje transakcija se temelji na “Proof of Work” principu no zbog malog broja računala u mreži i velikog “međusobnog povjerenja” između računala nije potrebno koristiti algoritme sa velikom težinom. To dovodi do veoma brzih transakcija, u prosjeku 4 sekunde po transakcijiProvizija za transakciju također ostaje izrazito niska, svega 0.00001 XRP, a broj transakcija u sekundi (TPS) za Ripple iznos čak 1500.

Takve karakteristike čine XRP najbržom kriptovalutom, no opet, treba podsjetiti da je to kriptovaluta koja nije namijenjena javnosti, već kao dio mreže velikih institucija.

TKO SVE KORISTI RIPPLE?

Ripple se tijekom proteklih par godina zahvaljujući iskusnom timu oformio kao ozbiljna tvrtka sa uredima diljem svijeta – New York, San Francisco, London, Luxsembourg, Singapore, India i Sydney. Popis tvrtki koje koriste Ripple mrežu uključuje brojne financijske institucije: SBI Remit, UniCredit, Axis Bank, SEB, UBS, Credit Agricole, Westpac, Santander… Prema CNBC čak više od 100 tvrtki surađuje sa Ripple timom.

PROBLEM CENTRALIZACIJE

Iako sve ovo zvuči odlično, postoji razlog zašto je Ripple toliko brz. Nedostatak decentralizacije. Ova mreža jest zatvorena mreža kojoj se ne mogu lako priključiti nova računala. To znači da postoji velika količina centralizacije, što mnogi predstavljaju kao osnovni problem ove kriptovalute.

Ripple nije samo centraliziran u smislu da su računala koja čine mrežu u zapravo u vlasništu privatnih kompanija. To je i očekivano. Ovdje se ne radi o javnoj kriptovaluti, već striktno specijaliziranoj. No ono što većinu muči te pubuđuje sumnju u Ripple jest distribucija XRP tokena. Napomenuli smo da se XRP ne može rudariti te da postoji fiksna maksimalna količina Ripple-a, 100 milijardi. No ako odete na coinmarketcap.com vidjet ćete da je trenutno u optjecaju 39 milijardi Ripple-a.

ŠTO JE SA PREOSTALIH 61 MILIJARDI?

Kada je Ripple lansiran, dogovoreno je da će maksimalna količina biti 100 milijardi. Od toga su osnivači zadržali 20 milijardi, 18 milijardi jest pušteno u optjecaj, a 61.4 milijardi je zadržao Ripple Labs. Ostatak je podijeljen dobrotvornim udrugama još u ožujku 2013. godine poput Computing for Good.

To je pobudilo veliku zabrinutost od strane ulagača zbog straha od nagle prodaje tih 61 milijarde tokena i samim time naglog rušenja vrijednosti. Da bi otklonili tu zabrinutost, Ripple je u svibnju 2017. godine postavio 55 milijardi XRP tokena na kriptografski sigurni založni (eng. escrowračun. Sa tog računa se svakog mjeseca pušta u optjecaj 1 milijarda XRP tokena, a stanje i raspodjela jest javno dostupna na službenoj Ripple Charts web stranici. Također, za svaka 2 nova privatna računala neke tvrtke u mreži (eng. node), Ripple će maknuti iz mreže 1 vlastito računalo. Time se također nastoji postići veća decentralizacija. Sve u svemu, s jedne strane moglo bi se reći da je sustav centraliziran, no treba i uzeti u obzir posebnost sustava kao i transparentnost i iskustvo tvrtke.

KUPOVINA I POHRANA RIPPLEA

Ripple se može kupiti na velikom broju burzi, poput BithumbBitfinexBinanceKraken. Ukoliko ne znate kako kupovati na burzi, pročitajte ovaj članak. Nakon što ste kupili Ripple, možete ga pohraniti na više walleta (novčanika). Preporučujemo da koristite Toast wallet, jednostavan je, no sa svim potrebnim opcijama.

Također treba napomenuti jedno posebnost vezanu uz čuvanje Ripple-a. Da bi ograničili zlouporabu mreže te hakerske napade, svaka Ripple adresa mora imati minimalno 20 XRP na svom računu. Dakle, ako dodate 1000 XRP u vaš wallet, od toga će se 20 XRP koristiti za rezerviranje adrese novčanika. To je jedan od razloga zbog kojeg ne želite koristiti više novčanika za XRP (osim ako vam to nije potrebno).

ISPLATI LI SE ULAGATI?

Koliko god da je u zadnje vrijeme priča o centralizaciji aktualna, treba uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora:

  • Radi se o iskusnom timu koji ovaj projekt uspješno vodi od 2012. godine
  • Unatrag nekoliko godina ostvarili su više od 100 partnerstva sa različitim financijskim institucijama
  • RTXP protokol se i dalje aktivno unaprjeđuje te se puno novaca investira u njegov razvoj

[crtools-graph coin=”XRP” fiat=”USD” period=”1M”]

Graf prikazuje kretanje cijene Ripple (XRP) unatrag mjesec dana, a cijene su prikazane u američkim dolarima (USD).

Ono što također treba imati na umu jest da tvrtke ne moraju koristiti XRP za transfer novaca. Oni mogu koristiti neko vlastito rješenje ili neku drugu kriptovalutu. Trenutna tržišna vrijednost Ripple-a jest 118 milijardi dolara te kao i kod ostalih kriptovaluta, tu vrijednost čine investicije. Sudbina ove kriptovalute ovisi o njenoj primjeni te prihvaćanju od strane postojećeg financijskog sustava. Ukoliko dođe do prihvaćanja te implementacije protokola, to bi dalo pravu vrijednost Ripple-u te samim time definitivno dovelo do porasta vrijednosti. Na koju vrijednosti, to možemo samo nagađati.