Šta bi mogao biti sadržaj vašeg podcasta?

Šta bi mogao biti sadržaj vašeg podcasta?

Pročitajte 12 ideja za kreiranje sadržaja podcasta koji je priremio britanski voditelj.

foto: pixabay

Sve je popularnije slušanje podcasta, audio ili audio-vizualnih emisija na internetu, a korisnici ih slušaju dok se voze na posao, rade ili šetaju. Iako se produkcija podcasta povećava, mnogima nije jednostavno osmisliti koji bi to sadržaji bili zanimljivi publici i na koji način pristupiti temama. Britanski radijski voditelj Mark Challinor, autor emisije The UK Brand Show, preporučuje koji ugao bi kreatori podcasta mogli zauzeti kako bi se istakli i bili drugačiji.

Za Challinora najbolje funkcionišu niche podcasti – oni koji se bave jednom oblašću – i kaže da kada ste odlučili koja je to vaša oblast i tema, možete primijeniti jedan od 12 pristupa koji će pomoći da podcast bude zanimljiv i privuče publiku.

1. Vaše rješenje za neki problem u oblasti.

Ako ste našli rješenje za problem koji mnogi slušaoci imaju, tema podcasta i pristup koji ćete imati bit će važni i privući publiku jer dajete jedinstven ugao i praktičnu priču.

2. Intervjui sa ekspertima ili influencerima vezano za oblast.

Odličan način da se nađete na radaru mnogih važnih ljudi u vašoj zajednici je da ekspertima ili influencerima “ukažete čast” tako što će biti gosti vašeg podcasta. To će vašem podcastu donijeti određeni kredibilitet, a većina eksperata i influencera će pristati na intervju.

3. Zbirka mišljenja o vašoj temi.

Ako intervjuišete više eksperata ili influencera na istu temu, možete spakovati njihove odgovore kao pregled mišljenja stručnjaka o određenoj temi važnoj publici.

4. Osvrnite se na događaj u vašoj oblasti.

Ako ste bili na zanimljivom i važnom događaju, poput konferencije o određenoj temi iz vaše oblasti, možete posvetiti podcast ključnim momentima ili tome šta vam se svidjelo a šta ne.

5. Analiza izvještaja.

Vodeća organizacija iz vaše oblasti je objavila novi izvještaj, članak ili prilog o temi kojom se bavite. Zašto ne biste podijelili lični osvrt na njega? Slušaoci će to cijeniti.

6. Podcast s uputstvima.

Ovisno o temi kojom se bavite, poput nečega praktičnog, možete podijeliti savjete kako nešto napraviti, kako nešto istražiti ili postići. Koje ste alate i metode koristili a koji mogu biti korisni onima koji slušaju? Možete vremenom pokušati i predstaviti neki proizvod ili alat i tako osigurati izvor prihoda od vašeg podcasta.

7. Iza naslovnice.

Većina publike voli da čuje o čemu drugi čitaju u tradicionalnim medijima, šta slušaju na radiju ili koje podcaste prate. Uvid u to ko ste i šta vas zanima može da pomogne da se povežete sa publikom i da izgradite veće povjerenje.

8. Prostor za raspravu.

Ako ste imali veoma negativno iskustvo u oblasti u kojoj djelujete, možete pričati o tome šta se desilo. To može da pokrene važnu debatu i dovede do promjena, a vaš podcast može da postane prepoznatljiv kao prostor za konstruktivnu raspravu.

9. Inspirativni i motivacijski podcast.

Možete li podijeliti sa slušaocima odakle dobijate inspiraciju za ono što radite? Ili ko vas najviše inspiriše? To može biti vrijedno slušanja.

10. Uporedba za rješenja i kupovinu.

Možete li da uporedite različita rješenja za neki problem u vašoj oblasti ili da uporedite različite proizvode? Najbolje je da ste iskreni jer je povjerenje ključno za gradnju publike.

11. Serijal podcasta.

Dobar način da osmislite sadržaj je serijal epizoda u kojem ćete, naprimjer, davati sedmični pregled tema i informacija u nekoj oblasti i tako postati izvor kome se publika vraća kada želi na jednom mjestu da dobije najvažnije vijesti.

12. Humor.

Korištenje humora može da bude izuzetno efektno kada se koristi u pravo vrijeme i na pravi način. Igrajte se, ali ga koristite mudro i prikladno. Ne trudite se previše da budete smiješni, kad to ne ide uvijek.

Ukratko, poručuje autor ovih preporuka, budite kreativni i pokušajte sami da smislite pristup i ugao koji vam najviše odgovara u odnosu na to ko su vaši slušaoci. Šta će ih privući da opet dođu i poslušaju vaš podcast? Šta će naučiti i ponijeti sa sobom? U svom podcastu im trebate reći šta ćete im dati, šta ste im dali i šta im nudite sljedeći put.

Izvor: INMA