Slovaci na ulicama brane radio i televiziju od političara

Slovaci na ulicama brane radio i televiziju od političara

Desetine hiljade Slovaka izašle su ponovo na ulice Bratislave i još 20 gradova, a poljoprivrednici solidarno traktorima sporom vožnjom blokiraju puteve na istoku i severu zemlje na devetom protestu Za pristojnu Slovačku, danas posebno i u odbranu javnog radio i tv servisa RTVS od cenzure i pritisaka političara.

U Bratislavi je protest Za pristojnu Slovačku vanredno počeo pohodom nekoliko hiljada Slovaka od zgrade Slovačkog radija, kao podrška otpuštenim novinarima nacionalne televizije i radija i njihovim kolegama koji su ostali na poslu, ali su u otvorenom pismu upozorili na pritiske, cenzuru otkako je pre sedam meseci na čelo RTVS došao bivši direktor nacionalne novinske agencija TASR Jaroslav Reznik.

“Jedna od lekcija koju nas je smrt Jana Kucijaka naučila, jeste da za slobodu medija mora da ustane i društvo. Ako želimo pristojnu policiju, sudove i urede, potrebni su nam i pristojni mediji koji nisu sluge političara. Zato zajedno odbijamo ‘normalizaciju’ koja je počela u RTVS”, saopštili su organizatori današnjih protesta.

Na Trgu slovačkog narodnog ustanka u Bratislavi okupilo se prema procenama reportera lista Denjik N oko 25.000 ljudi, a novinari dočekani skandiranjem “Mi smo sa vama” pročitali su im otvoreno pismo preko 200 novinara iz privatnih medija raznih orijentacija koji su se solidarisali sa kolegama u RTVS. Uznemirenje zbog situacije u RTVS izrazio je ranije predsednik Slovačke Andrej Kiska.

“Izjave novinara o cenzuri, otpuštanja novinara zbog toga što su kazali svoje mišljenje – to je nedopustivo. Javni servis nije vlasništvo ni direktora ni partije koja ga je tamo smestila. RTVS ne sme da postane sluškinja političara i važno je da se glasno i javno raspravlja o tome šta se dešava u toj instituciji”, napisao je slovački predsednik povodom Svetskog dana medija 3. maja.

Generalni direktor RTVS Jaroslav Reznik danas je pred proteste na konferenciji za novinare odbio sve optužbe.

“Naši novinari rade slobodno bez intervencija, odlučno odbijam priče o ‘normalizaciji'”, kazao je Reznik.

Slovačka, Jan KucijakIzvor: REUTERS/Radovan Stoklasa

Bivši premijer Robert Fico odbio je da odgovara na pitanja o krizi u RTVS i demonstrativno uz ironičnu opasku da je za sve kriv Fico, napustio konferenciju za novinare ne sačekavši dalja pitanja.

“Javni mediji su pod sve većim političkim pritiskom. Ubeđeni smo da bi zvaničnici morali da vode dijalog sa novinarima koji kritikuju. Bratislava je danas prestonica slobodnih medija i to zahvaljujući vama”, pročitana je poruka šefa Reportera bez granica Kristofera Delora.

Slovaci su danas na protest ponovo doneli ključeve, simbol Plišane revolucije 1989. godine i danas, kao i tada, visoko uzdignutih ruku njima zveckali, nekadašnji simbol da je totalitarnom režimu odzvonilo.

Današnji protesti, deveti u seriji od brutalnog ubistva mladog istraživačkog novinara, Jana Kucijaka, i njegove verenice Martine Kušnirove i zbog kojih je sredinom marta bila prinuđena da podnese ostavku vlada dugogodišnjeg premijera Roberta Fica, organizovani su da podsete da su meci prekinuli i snove za zajednički život mladog para koji je u subotu, 5. maja imao zakazanu svadbu.

Kao svadbeni poklon koji, nažalost, ne mogu da im uruče, slavna pevačica Džoan Baez i Juraj Benetin koji za kraj svakog protesta u Bratislavi peva slovačku himnu, za veliki koncert pošte Janu i Martini koje u mestu gde su hteli da se venčaju priređuju slovački umetnici, snimili su u duetu slovačku himnu.

Video spot tog dueta počinje rečima tadašnjeg slovačkog premijera Fica da su novinari prljave antislovačke prostituke a zatim himnu prate prizori sa ranijih protesta.

N1