Sarajevski ski centri: Ko gubi trku

Sarajevski ski centri: Ko gubi trku

Sezona skijanja na bh. planinama uveliko traje. Skijaša i posjetilaca je sve više, no vremenske prilike pred domaće ski centre stavljaju veliki zadatak: skijašima pružiti uslove za skijanje i kad su temperature u plusu. Od danas, u pogonu je i prva gondola na skijalištima u našoj zemlji.

Prva gondola na bh. skijalištima puštena je u pogon. Kapaciteta 2.200 skijaša na sat, može parirati i najboljim svjetskim skijalištima. Ovo je uspjeh privatnog ski centra. Cijena – 20 miliona maraka, samo za prvu fazu. Uz gondolu, topove za vještačko osnježavanje, ovo skijalište trenutno je najopremljenije u našoj zemlji.

“Imamo 10 topova za vještačko osnježavanje ,ali to nisu samo topovi, to je čitav sistem. Jezera, cjevovod, to nije jeftin sistem i to je kvalitetno urađeno. Mi smo od Tehno Alpina dobili najveća priznanja za projekat vještačkog osnježavanja. I mi imamo snijega kada ga drugi nemaju”, ističe Veljko Golijanin, direktor ski-centra “Ravna planina”.

Bjelašnica koja ima sve predispozicije za uspješnu zimsku sezonu, i pored topova za osnježavanje, opet zavisi od prirodnih uslova, kažu u ZOI-u. Jak vjetar zatvara šestosjed, a temperature iznad nule nerijetko uništavaju staze.

“Iskreno se nadamo da će noćas temperature biti ispod nule kako bismo mogli da napravimo određene količine novog snijega, jer je staza već prilično oštećena. Juče i danas je bilo veoma toplo i sunčano”,kaže Amra Kaljić, direktorica marketinga u ZOI ‘84.

Izvor: N1

Više od dvije hiljade skijaša ugostila je Jahorina proteklog vikenda. Trenutno su u funkciji dva šestosjeda i ski liftovi. Pred novogodišnje praznike, radiće i treći šestosjed. Povoljni vremenski uslovi, kažu iz Olimpijskog centra, još uvijek su bitan faktor za zimsku sezonu.

“Počeli smo sa sistemom za vještačko osnježavanje, međutim polaganje cijevi nismo završili do kraja. Ali je dio staza pokriven i taj sistem radi. Mi smo kupili najbolji sistem na svijetu koji pokriva 70 posto svjetskog tržišta i to je sistem koji garantuje skijašima da Jahorina nikada više neće imati problem sa osnježavanjem”, poručuje Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra “Jahorina”.

Pred domaćim ski centrima bilo da su u javnom ili privatnom sektoru nimalo je lak zadatak. Čini se da prirodne ljepote i prirodni, povoljni, zimski uslovi više nisu dovoljni da zadovolje želje i zahtjeve skijaša. Čini se da će ovu trku dobiti onaj ko je spreman da izdvoji najviše za infrastrukturu.