Promovisana knjiga „E, moj sokole“ Slobodana Kovačevića

Promovisana knjiga „E, moj sokole“ Slobodana Kovačevića

Knjiga “E, moj sokole” autora Slobodana Kovačevića prožeta je moralnošću i svekolikim lijepim osobinama koje mogu da prihvate budući čitaocima, i sa etičke strane ima veliku vrijednost, rekao je književnik Milenko Jevđević nakon promocije ove knjige u Palama.

– Najveću umjetničku vrijednost zavređuju priče E, moj sokole i Garinča, a meni je najdraža Slušaj, vamo – rekao je Jevđević.

Profesor na Filozofskom fakultetu na Palama Branka Brčkalo istakla je da je zbirka pripovijedaka “E, moj sokole” pisana pitkim, konciznim, jasnim i jednostavnim jezikom, a opet, prema njenim riječima, sadrži bogatstvo i čotaoca ne ostavlja ravnodušnim.

– Izuzetna mi je čast što promovišemo knjigu sugrađanina koji je istaknuti politički, kulturni i prosvjetni radnik. Ova knjiga se čita u jednom danu, za nekoliko sati, jer su pripovijetke zanimljive i pružaju emotivno zadovoljstvo dok ih čitate. Estetki su jako vrijedne, pisane modernim, ali i jezikom koji odražava našu tradiciju, kulturu, istoriju, religiju, i u tome je njihova vrijednost   – rekla je Brčkalo.

Slika

Autor knjige “E, moj sokole” Slobodan Kovačević istakao je da ova knjiga sadrži dvadeset umjetničkih priča sa šireg područja naše regije, kroz burna prošla vremena.

To, prema njegovim riječima, predstavlja period od Kraljevine Jugoslavije, NDH-a, doba “staljinizma” i Udbe, preko “titoizma”, pa sve do današnjih dana.

– Motivi i poruka knjige je borba za porodicu u različitim istorijskim periodima, jer je oduvijek najteže bilo sačuvati porodicu. Knjiga je, čini mi se, već tražena i prijatno sam iznenađen – rekao je Kovačević.

On je dodao da je knjigu prožeo istinitim motivima, često i istim i sličnim imenima likova, ali i maštom.

– Pripovijetke su ovdje nastale, ali se odnose na sav srpski narod. Neke privovijetke sam pisao istočno-hercegovačkim govorom koji je osnova srpskog jezika i kojim govori većina Srba od Vukovog vremena do danas – dodao je Kovačević.

Izdavač zbirke je Narodna biblioteka Pale, povodom 100 godina svog postojanja.