Prethodno rukovodstvo BORS proćerdalo novac za spomenik!

Prethodno rukovodstvo BORS proćerdalo novac za spomenik!

Ranije rukovodstvo je, inače, u doslovnom smislu, proćerdalo novac namenjen za njegov spomenik i niko nije zbog te sramote odgovarao.

Mirković poklanja spomenik zverski ubijenom dečaku

Najzad obeležje jedanaestogodišnjem srpskom dečaku zverski umorenom 1992., traži se lokacija u Zvorniku. Svedočanstvo o stradanju i mučeništvu koje ne sme nikada da se ponovi – kaže akademik SKANU iz Bijeljine.

AKADEMIK Srpske kraljevske akademije nauka (SKANU), Dragomir Drago Mirković, likovni umetnik iz Bijeljine, rodom iz Banjana iz Stare Hercegovine, u svojoj radionici “Evro mermer”, privodi kraju izradu monumentalnog spomenika, visine četiri i po metra, Slobodanu Stojanoviću, dečaku koga je Albanka Eletefe Veseli, sa pomagačima, umorila na zverski način, kada se vratio u svoje rodno selo Kamenicu po psa Lesija. Bilo je to na početku rata u BiH, u junu 1992. godine, pošto je dan ranije, sa ocem, majkom i sestrom uspeo da pobegne pred najezdom ekstremista.

Beogradski likovni umetnik Mirko Mrkić, član ULUS-a, uradio je Slobodanov reljef, koji će biti deo spomenika.Idejno rešenje i kompletnu izradu akademik Mirković je preuzeo na sebe. Do sada on je uradio skoro 600 spomenika besplatno za borce i žrtve prošlog rata.

OVAJ beleg, inače, podiže Boračka organizacija Republike Srpske, koju vodi general Milomir Savčić. I oni su izdvojili deo novca za reljef nastradalog dečaka. Ranije rukovodstvo je, inače, u doslovnom smislu, proćerdalo novac namenjen za njegov spomenik i niko nije zbog te sramote odgovarao.

– General Savčić, ne samo junak iz rata, i njegovi saradnici su ljudi koji su pokazali žarku želju da se podigne spomenik dečaku koji je postao simbol stradanja nedužne dece u ratu na čitavoj planeti, pa je mojoj porodici čast da možemo da im izađemo u susret – kaže Mirković.

Umetnik Mirković je sa Lazarom Ristićem, predsednikom GO BORS u Zvorniku i predstavnicima lokalne administracije, razgledao moguće lokacije za postavljanje spomen–obeležja, pa se spominje ona u centru prekoputa Robne kuće i kraj Drine.

POSTOJALA je i druga varijanta za izgradnju spomen- – obeležja dečaku. Njena cena je bila 28.000 evra i oni koji su hteli da podignu spomenik nisu hteli da se odreknu honorara.

– Na spomeniku upravo ispisujemo misli velikih domaćih i svetskih umova o deci, njihovim sudbinama, našem odnosu prema njima i obavezi sveta da čuva ne samo njihove živote već i prava i da im obezbedi bezbrižno detinjstvo – kaže akademik Mirković. – Ovo je svedočanstvo o stradanju i mučeništvu, sa porukom da se tako nešto nikome i nigde nikad ne ponovi. Ovo će biti planetarni simbol stradanja dece.

ZVORNIČKI URBANISTI ODLUČUJU

OPŠTINA Zvornik, već nekoliko meseci, traži rešenje za lokaciju, kako bi bila izabrana na primeren način i za sva vremena. Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović kaže, za “Novosti”, da je u opticaju nekoliko lokacija i da očekuje da će urbanisti, do kraja ovog meseca, doneti konačnu odluku. – Spomenik će biti postavljen u Zvorniku, nema dileme, ali hoćemo da sve to bude valjano u svakom pogledu – kaže Stevanović

Večernje Novosti