Podaci 50 miliona Facebook profila korišteni za političke manipulacije

Podaci 50 miliona Facebook profila korišteni za političke manipulacije

Kompanija koja je radila sa izbornim timom Donalda Trumpa i kampanjom za Brexit, iskoristila je podatke sa miliona profila kako bi uticala na glasače.

foto: pixabay

Facebook i analitička kompanija Cambridge Analytica suočavaju se sa mogućom istragom zbog manipulacija podacima korisnika te društvene mreže.

Zviždač Christopher Wylie koji je radio u Cambridge Analytica ispričao je kako je sarađivao sa bivšim Trumpovim savjetnikom Stevom Bannonom i kako su podaci o desetinama miliona Facebook profila američkih glasača korišteni za softver koji je predviđao i uticao na izbore, objavio je Guardian.

Cambridge Analytica, kojom je ranije upravljao Bannon, koristila je početkom 2014. godine bez odobrenja lične informacije korisnika Facebooka da napravi sistem koji bi mogao da profilira američke glasače i targetira ih personaliziranim političkim marketingom.

Kompanija Facebook je krajem 2015. godine saznala za nedozvoljeno iskorištavanje podataka ali nije upozorila korisnike i nije učinila velike napore da osigura privatne podatke više od 50 miliona korisnika.

Podaci su prikupljani kroz aplikaciju thisisyourdigitallife, a kroz djelovanje kompanija Global Science Research i Cambridge Analytica, stotine hiljada korisnika su plaćeni kako bi napravili test ličnosti i pristali su da njihovi podaci budu korišteni u svrhe akademskog istraživanja. Međutim, aplikacija je prikupljala i informacije o njihovim prijateljima iako Facebookova pravila ne dopuštaju prikupljanje podataka o prijateljima u svrhu oglašavanja. Nedozvoljeno korištenje podataka miliona korisnika otvara i pitanja o umiješanosti Facebooka u targetiranju glasača tokom američkih predsjedničkih izbora.

Ranije je direktor Cambridge Analytice, Alexander Nix, rekao kako kompanija ne radi sa Facebook podacima i da ne posjeduje takve podatke.

Međutim, Wylie je istražiteljima pokazao dokumente koji sadrže emailove, fakture, ugovore i podatke o bankovnim transferima, koji pokazuju kako su podaci sa više od 50 miliona profila – većinom registrovanih američkih glasača – izvučeni sa Facebooka.

Izvor: Guardian