ODLIV UGOSTITELJA U INOSTRANSTVO: Konobari, kuvari i recepcioneri najtraženija zanimanja u oblasti turizma

ODLIV UGOSTITELJA U INOSTRANSTVO: Konobari, kuvari i recepcioneri najtraženija zanimanja u oblasti turizma

OHRABRUJUĆI trend rasta broja turista u Srpskoj prati i ovaj neslavan – odliv ugostitelja u inostranstvo. Da bi zaustavili odlazak ugostitelja iz Srpske prije ljetne sezone, poslodavci su ponudu predstavili na Sajmu zapošljavanja.

Na sajmu je 39 izlagača koji traže oko 230 slobodnih radnih mjesta. Mi kroz akcioni plan planiramo da sajmove pravimo i u drugim gradovima da upotpunimo ponudu cijele Republike Srpske. – rekao je rukovodilac Filijale Zavoda za zapošljavanje Banjaluka Mladen Vrećo.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić naveo je da su svi statistički pokazatelji za prva dva mjeseca u odnosu na 2021. godinu pozitivni.

– Kako po broju noćenja tako i turista u Srpskoj. Bitno je da je za prva dva mjeseca prosječna neto plata veća za 100 KM u odnosu na 2021. godin – istakao je Ćorić.
Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je da su poslodavci svjesni sa kakvim izazovom se nose, prenosi RTRS

– Ovaj današnji događaj je pokazatelj da smo svi svjesni izazova pred nama i da ćemo naći načina da odgovorimo na izazove – istakla je Gašićeva.

(Srpskainfo)