Najbolje prilike za novinarske grantove 2018.

Najbolje prilike za novinarske grantove 2018.

Novinari iz Bosne i Hercegovine i regiona i ove godine mogu aplicirati za brojne grantove i stipendije. Donosimo pregled nekih od dostupnih grantova i stipendija za novinare, koji uključuju edukacije i studijska putovanja.

Balkanska stipendija za novinarsku izvrsnost

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) svake godine bira deset novinara koji će dobiti novčanu i profesionalnu podršku za svoja istraživanja na temu koja je bitna za region i EU – 2018. godine tema je ISTINA. Za stipendiju se mogu prijaviti iskusni novinari iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Grčke.

Kandidati koje izabere stručni žiri dobit će stipendiju u iznosu od 2.000 eura, kao i dodatnih 2.000 eura za troškove putovanja i istraživanja. Oni će također prisustvovati međunarodnim seminarima, konstantno dobijati podršku mentora tokom rada na svojim pričama, koje će biti objavljene u regionalnim i međunarodnim medijima. Tri najbolje priče izabrane od stručnog žirija također će dobiti novčane nagrade. Detaljna uputstva o konkursu možete naći na BIRN-ovom sajtu a rok prijave je do 12. marta.

Reporters in the Field

Program je namijenjen visokokvalitetnim istraživačkim projektima novinara sa njemačkog govornog područja i drugih zemalja Evrope. Novinarski timovi dobit će podršku za prekogranična putovanja za potrebe istraživanja priče po svom izboru.

Prvi krug aplikacija u 2018. godini otvoren je do 25. marta. Program nudi grant do 8.000 eura međunarodnim timovima, za važnu prekograničnu priču. Timovi novinara mogu biti sastavljeni od novinara iz Bosne i Hercegovine i regije i drugih evropskih zemalja. Više o načinu prijave ovdje.

Stipendija Međunarodnog centra za novinare za data-novinarstvo

Međunarodni centar za novinare traži istaknute kandidate sa iskustvom u data-novinarstvu za jednogodišnju stipendiju ICFJ Knight Fellowship koja će promovisati istraživačke tehnike kroz korištenje podataka u Centralnog i Istočnoj Evropi. Stipendista će raditi sa Projektom za izvještavaje o organizovanom kriminalu i korupciji – OCCRP-jem – koji podržava mrežu istraživačkih novinara u regiji.

Aplikacije će biti prihvaćene do popunjavanja mjesta s ciljem početka stipendije što ranije.  Prijaviti se moguće na ovom linku, i potrebno je označiti “Central/Eastern Europe” na prvoj stranici. Više informacija na: ICFJ.

Evropsko novinarstvo u digitalno doba: Pravne i praktične radionice za novinare, aktiviste i pravnike u organizaciji Centra za medije, podatke i društvo na Centralnoevropskom univerzitetu CEU u Budimpešti. Radionice će biti održane na Balkanu od 25. do 27. maja 2018. nakon čega slijede devetosedmične online instrukcije. Prijave do 5. marta. Više o načinu prijave ovdje.

Evropska stipendija za novinarstvo

Svake godine, 10 do 15 stipendija bude dodijeljeno novinarima iz Istočne i Zapadne Evrope i SAD-a, koji žele da provedu dva semestra na istraživačkom projektu u Berlinu. Program European Journalism Fellowships traje od 1999. na Međunarodnom centru za novinarstvo na Freie Universitaet Berlin. Više o stipendijama i načinu prijave ovdje.

Grantovi Journalismfund.eu

Podrška je namijenjena kvalitetnim istraživanjima profesionalnih novinara koji imaju dobre ideje za prekogranične priče o dešavanjima u Evropi. Grantovi će biti dodijeljeni za projekte koji inače ne bi dobili finansiranje.

Journalismfund.eu daje podršku u troškovima za sve vrste medijskih istraživanja što uključuje putovanja, prevode, pristupe bazama podataka i vrijeme provedeno u istraživanju, ali ne i troškove kancelarijskog materijala, opreme i produkcije. Prijave je moguće poslati u nekoliko navrata, a naredni rokovi su: 1. maj, 1. oktobar i 15. novembar. Više informacija dostupno je ovdje.

Program stipendiranja Reuters Instituta za studij novinarstva

Reutersov program stipendiranja pruža mogućnost novinarima sa dobrim poznavanjem engleskog jezika i minimalno pet godina radnog iskustva, da u sklopu istraživačkih projekata borave nekoliko mjeseci na Univerzitetu u Oxfordu.

Izabrani aplikanti dobit će priliku pohađanja raznih seminara o ključnim trendovima i razvoju u oblasti žurnalizma, radit će sa iskusnim supervizorima na svojim istraživačkim projektima, posjetit će najveće svjetske novinske organizacije, kao i ključne kulturne i političke organizacije i institucije u Velikoj Britaniji. Pored toga, program stipendiranja polaznicima nudi internacionalnu razmjenu iskustava, s obzirom na to da svake godine u njemu učestvuje oko 25 novinara iz prestižnih medijskih organizacija širom svijeta.

Knight Science Journalism stipendije za novinare koji pišu o nauci

Svake godine deset novinara koji se bave izvještavanjem o nauci mogu dobiti devetomjesečnu stipendiju koja im omogućava da se posvete istraživanju nauke, tehnologije, vještina in-depth novinarstva, kao i specifičnom naučnom polju.

Tokom akademske godine, stipendisti moraju razviti projekat, koji može predstavljati temelje priče ili detaljan izvještaj na temu specifičnog naučnog polja. Stipendisti će boraviti u Bostonu/Cambridgeu od 12. augusta 2018. godine do 25. maja 2019. godine. Krajni rok za prijavu je 28. februar 2018.

http://fellowship.birn.eu.com/en/file/show/2018-Balkan-Fellowship-Guidelines.pdf

http://n-ost.org/77-reporters-in-the-field

https://www.tfaforms.com/445018

https://cmds.ceu.edu/how-apply

http://www.polsoz.fu-berlin.de/en/kommwiss/institut/journalistenkolleg/ejf/bewerbung/index.html

http://www.journalismfund.eu/apply

http://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/