MAŠTA UMEŠALA PRSTE Nikolina je apsolvent Pravnog fakulteta, izrađuje unikatne heklane torbe i ima još planova

MAŠTA UMEŠALA PRSTE Nikolina je apsolvent Pravnog fakulteta, izrađuje unikatne heklane torbe i ima još planova

Kreativna Paljanka Nikolina Savić (25), apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, izrađuje unikatne ručno heklane torbe, a namerava da proširi proizvodnju unikatnih modnih dodataka, izrađujući kaiševe od različitih prirodnih materijala.

Heklane torbe, pogotovo one u čije kreiranje mašta umeša prste, nikada nisu izašle iz mode, zato Nikolina u slobodno vreme hekla torbe različitih oblika, veličina i boja.

FOTO: SRNA / RAS SRBIJA

Od želja kupaca zavisi da li će torbe biti okrugle, kockaste ili u obliku pravougaonika. Nikolina u izradi ovakvih torbi koristi pamuk sa određenim postotkom elastina, jednu deblju iglu, kao i alke, kopču i lanac, koji se kače na tašnu.

-Na Jutjubu sam videla heklanu torbu, i to mi je privuklo pažnju, pa sam htela da se oprobam u tome. Kupila sam materijal i krenula da radim – objašnjava ona.

FOTO: SRNA / RAS SRBIJA

Izrada prve torbe duže je trajala, a svaka sledeća mnogo kraće.

Nikolina napominje da proces rada nije komplikovan, da je za svaku torbu potrebno izdvojiti oko četiri sata, ali su bitni preciznost, želja i volja. Ona se prva na Palama počela baviti ovim načinom pravljenja torbi.

FOTO: SRNA / RAS SRBIJA

Ističe da je do materijala teško doći, a njene torbe nose ljudi iz BiH, Srbije, Hrvatske i Austrije koji fotografije torbi i informacije o njima mogu naći na Fejsbuk i Instagram stranici “Dol begs”.