Makedonija proslavila poziv za ulazak u NATO

Makedonija proslavila poziv za ulazak u NATO

U Skoplju i još 14 makedonskih gradova građani su u subotu uveče proslavili dobijanje poziva za ulazak Makedonije u NATO i datuma za pregovore sa EU.

Makedonski premijer Zoran Zaev koji je je prisustvovao koncertu u Bitolju, ocenio je da Makedonija ima razloge da slavi jer ostvaruje strateške ciljeve, i pozvao građane i političke protivnike da se „izdignu iznad podela“, preneo je RSE.

„Dočekali smo velike događaje. Ostvarujemo naše zajedničke snove i nade. Koncerti večeras su poziv za ujedinjavanje, sa svim našim političkim razlikama, oko otvorenih strateških ciljeva naše zemlje – članstva u EU i NATO“, rekao je Zaev novinarima.

Makedonski premijer je ponovo pozvao opoziciju i istakao da će je pozivati svaki naredni dan da zajedno sa vladajućom koalicijom izabere makedonsku budućnost i da prestane da seje mržnju.

„Hajde da pošaljemo u istoriju i da jednom zauvek zaboravimo sindrom poricanja uspeha drugog. Zato što je svaki uspeh, uspeh za sve nas. Zato što to što je Makedonija napravila za samo jednu godinu je uspeh svih nas. Bez razlike na političko opredeljenje“, rekao je Zaev.

Premijer Makedonije je istakao da sile koje dele makedonske graĐane nisu toliko jake, kao što su snažne sile koje ih povezuju.

„Snage koje nas ujedinjuju su datum za pregovore sa EU i poziv za članstvo u NATO. To su sile koje su nam otvorile budućnost. Pozivam graĐane sami sebi da odgovore: Gde smo bili pre godinu dana, a gde smo sada“, istakao je Zaev.

Pored Skoplja i Bitolja, u organizaciji Vlade Makedonije slaviLO se i u Velesu, Djevdjeliji, Gostivaru, Kavadarcima, Ohridu, Kumanovu, Kočanima, Kičevu, Prilepu, Strugi, Strumici, Tetovu i Štipu. Na koncertima gradjane zabavlja četrdesetak makedonskih pevača i grupa.

Opoziciona VMRO DPMNE osporava proslavu dobijanja datuma za EU i poziva u NATO, tvrdeći da Makedonija u stvari nije dobila poziv i datum za početak pregovora i da su makedonska vlada i diplomatija pretrpeli težak poraz, kao i da je prodato ime države i makedonski nacionalni interes. Danas