Jakšić: Beograd poručuje da ne želi da bude talac Dodika

Jakšić: Beograd poručuje da ne želi da bude talac Dodika

Neodlozak premijeke Srbije Ane Brnabić i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na proslavu Dana Republike Srpske u Banjaluci, jasna je poruka Beograda da ne želi da učestvuje u raspirivanju nacionalističkih strasti, ocijenio je za N1 spoljnopolitiči komentator Boško Jakšić.

U Banjaluci 9. januara  neće biti ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ni premijerka Srbija Ana Brnabić. Odlučeno je da u ime Vlade u Banjaluku ide potpredsjednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a svečanosti će prisustvovati i ministar odbrane Aleksandar Vulin i bivši predsjednik Republike Tomislav Nikolić.

Jakšić za N1 kaže da proslava Dana RS bez srpskog državnog vrha jasna poruka Beograda da ne želi da da učestvuje u raspirivanju nacionalističkih strasti.

“Ali i ono što se jasno ne kaže – da Srbija ne želi da bude talac Dodika koji se sve više pretvara u mirnodopsku varijantu Radovana Karadžića. I predsednik i premijerka izrazili su visok stepen opreza i izbegavanje da im se dogodi ono što se prošle godine dogodilo Tomislavu Nikoliću koji je sluša kako Emir Kusturica naziva bošnjačkog lidera luciferovim šerifom i žali što Srbija nema atomsku bombu”, podsjeća Jakšić.

Izbjegavanje takve situacije je racionalna i pragmatska odluka, smatra sagovornik N1, i dodaje da je to istovremeno i signal dobre volje Sarajevu – da je ovo, posle “nepotrebnog haosa oko izjave Bakira Iztbegovića oko Kosova”, spuštanje lopte i pokušaj traženja normalizacije.

 

http://ba.n1info.com/a236705/Svijet/Regija/Jaksic-Beograd-porucuje-da-ne-zeli-da-bude-talac-Dodika.html

Izvor: N1