Izvještaj Međunarodnog instituta za štampu: „Klima i ekološko novinarstvo pod vatrom“

Izvještaj Međunarodnog instituta za štampu: „Klima i ekološko novinarstvo pod vatrom“

Izvještaj identifikuje rizike s kojima se novinari koji izvještavaju o klimi suočavaju.

foto: IPI

Izvještaj Međunarodnog instituta za štampu (IPI) „Klima i ekološko novinarstvo pod vatrom“ pokazao je da se novinari i novinarke koji izvještavaju o pitanjima životne sredine suočavaju s višestrukim, složenim prijetnjama.

Izvještaj IPI-a predstavlja najnoviji i najopsežniji pregled napada na novinare koji izvještavaju o okolišu i klimi. Otkriva, kako se navodi, alarmantan stepen do kojeg ovi napadi ugrožavaju slobodu medija i ometaju napore da se zaštite okoliš i klima.

„Ovaj izvještaj jasno identifikuje užasne rizike s kojima se novinari koji izvještavaju o klimi i okolišu suočavaju zbog njihovih priča. Otkriva sistematske i bezobzirne načine da ih se ušutka i spriječi razotkrivanje ekoloških zločina i drugih aktivnosti koje podstiču klimatsku krizu”, rekao je izvršni direktor IPI-ja Frane Maroević.

„Ovo je poziv na akciju svima nama kojima je stalo do nezavisnog novinarstva, slobode medija i globalne klimatske i ekološke krize. Danas, više nego ikad, potrebno nam je tačno, nezavisno i pristupačno novinarstvo”, dodao je.

Izvještaj identifikuje rizike za novinare, istražuje specifične izazove sa kojima se suočavaju freelance novinari i lokalni novinari i istražuje kako neuspjeh vladavine prava, korupcija u javnom sektoru i ekonomski pritisak stvaraju neprijateljsku klimu za novinare koji se bave životnom sredinom.

Također ispituje strategije za suzbijanje ovih napada i pritisaka na novinare, uključujući saradnju, mjere sigurnosti i strukture pravne podrške. Uključene su i preporuke za države, novinske kuće i države, mreže podrške novinarima i donatore.

Izvještaj „Klima i ekološko novinarstvo pod vatrom“ je, kako piše IPI, rezultat intervjua sa blizu 40 novinara koji izvještavaju o okolišu i klimi iz 21 zemlje svijeta. Stručnjakinja za slobodu medija Barbara Trionfi je, zajedno sa istraživačkim i novinarom koji piše o klimi Léopoldom Salzensteinom, radila na istraživanju i pisanju izvještaja.

Izvor: IPI