Istraga utvrdila: Rusi srušili malezijski avion u kojem je poginulo 298 ljudi

Istraga utvrdila: Rusi srušili malezijski avion u kojem je poginulo 298 ljudi

Istražni tim predvodio je Holanđanin Vilbert Paulisen, rekao je da je avion oboren raketom tipa BUK, ispaljenom sa teritorije Ukrajine koja je bila pod kontrolom pobunjenika

Projektil koji je oborio malezijski avion sa leta MH17 iznad Ukrajine, 2014. kada je poginulo 298 ljudi, ispalila je Rusija, navode istražioci.

Projektil je, prema najnovijim informacijama međunarodnog istražnog tima, koje su svi svetski mediji preneli kao hitnu, pripadao ruskim vojnim snagama stacioniranim u Kursku, a ispalila ga je 53. protivvazdušna brigada.

Ta informacija prezentovana je danas, a ističe se i da je rezultat višegodišnje istrage. Istražni tim predvodio je Holanđanin Vilbert Paulisen, rekao je da je avion oboren raketom tipa BUK, ispaljenom sa teritorije Ukrajine koja je bila pod kontrolom pobunjenika.

Iako Rusi sve vreme negiraju da je projektil koji je ispaljen na malezijski avion njihov, danas ih je demantovao Pauliden, koji je rekao da je istraga došla do podataka da su sva vozila koja su prevozila pomenuti projektil pripadala ruskim oružanim snagama.

BBC podseća da se istraga o obaranju MH17 vodi već četiri godine i da je u tu svrhu i formiran Zajednički istražni tim, u čijem sastavu su stručnjaci iz Holandija, Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine.

17. jula 2014. boing 777 poleteo je iz Amsterdama prema malezijskom glavnom gradu Kuala Lumpuru. Avion se iznenada srušio i pri tome su poginuli svi putnici i članovi posade. Njih 298. Ova se nesreća dogodila samo nekoliko meseci nakon misterioznog nestanka još jednog malezijskog aviona – MH370.

Međutim, te 2014. situacija u Ukrajini bila je sve samo ne jednostavna. Ukrajinska vlada i proruski pobunjenici bili su u velikom oružanom sukobu. Nakon 15 meseci istrage, holandska bezbednosna služba objavila je da je jedna raketa zemlja-vazduh, marke BUK, ruske proizvodnje pogodila avion.

Odmah se pretpostavilo da su je ispalili ruski vojnici ili proruski pobunjenici, pogrešno misleći da se radi o ukrajinskom borbenom avionu. No, Rusi su odmah ponudili svoje objašnjenje, tačnije više objašnjenja.

Četiri dana nakon nesreće, ruski generali su optužili ukrajinsku stranu da je namerno skrenula let MH17 s kursa u ratnu zonu. Ukazali su i na to da su se na ruskom radaru videli obrisi ukrajinskog borbenog aviona suhoj-25 opremljenog projektilima.