Distributeri u Hrvatskoj ukidaju RTS, možda to urade i u BiH

Distributeri u Hrvatskoj ukidaju RTS, možda to urade i u BiH

Zbog visokih cijena RTS je nestao iz ponude pojedinih operatera u Hrvatskoj, a to bi se moglo dogoditi i u Bosni i Hercegovini.

foto: pixabay

Nakon zahtjeva RTS-a distributerima u regionu za višestruko povećanje naknada za emitovanje programa u inostranstvu, jedan broj distributera u Hrvatskoj počeo je sa ukidanjem emitovanja programa nacionalnog Javnog servisa Srbije, javlja N1 i najavljuje da bi slično moglo da se desi i u BiH.

U Klubu novinara u Banjaluci smatraju da javni servisi u osnovi ne treba da budu usmjereni na komercijalno djelovanje, već da zastupaju javne interese građana, budući da informativni i zabavni program, domaće serije, te sport na RTS-u prate i građani Bosne i Hercegovine.

Da bi građani BiH i Crnoj Gori mogli gledati Javni servis Srbije, RTS od operatora traži 0,09 eura po korisniku. U ostalim zemljama čak pola eura, što je 27 puta veća cijena od one koju javni servisi prosečno naplaćuju za emitovanje svojih programa u inostranstvu.

Zbog visokoih cijena RTS je nestao iz ponude pojedinih operatera u Hrvatskoj, a to bi se moglo dogoditi i u Bosni i Hercegovini.

„Nadam se da će se to prevazići jer mislim da zbog nekog našeg dobrog života na ovim prostorima bi bilo dobro da imamo mogućnosti da gledamo sve programe iz svih dijelova nekadašnje Jugoslavije jer možda samo tako možemo doći do neke objektivne priče, do istine“, smatra Dejan Garić iz SPKD „Prosveta“ Sarajevo.

Ukoliko bi operateri zbog poskupljenja odustali od RTS-a, građani bi ostali uskraćeni za važne informacije, smatra predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić.

„Mislim da ovde ljude, posebno u Republici Srpskoj, zaista zanima šta se dešava u Srbiji kao matici kako se to i predstavlja u političkom smislu. Kakve su političke, ekonomske prilike i to je važno za poslovne ljude u BiH jer je veliki obim spoljnotrgovinske razmjene sa Srbijom“, kaže on.

Vukelić ističe da javni servisi uopšteno ne bi trebali biti usmereni prvenstveno na komercijalno djelovanje već da zastupaju interese države i svojih građana u smislu promovisanja privrede, ekonomije, turizma.

Izvor: N1