CVETA CRNO TRŽIŠTE OPASNIH OTROVA Na vašarima prodaju pesticide čiji jedan gram može da UBIJE ČOVEKA

CVETA CRNO TRŽIŠTE OPASNIH OTROVA Na vašarima prodaju pesticide čiji jedan gram može da UBIJE ČOVEKA

Da se u Srbiji i dalje na crno prodaju zabranjeni pesticidi sumnjivog kvaliteta, od kojih mnogi izazivaju neplodnost i rak, potvrđuje i nedavna zaplena “furadana”, zabranjenog sredstva za zaštitu bilja. Ovaj herbicid spada u bojni otrov, a smrtonosan je čak i za ljude.

Policija je u nedelju na vašaru u Senti privela švercera “furadana” i oduzela mu čak 15 litara ovog sredstva. Švercer je godinama prodavao ovu zabranjenu i visoko opasnu supstancu na vašarištu u Senti. Tako je bilo i u nedelju 1. aprila kada je osumnjičeni prodavao ovaj tečni otrov po ceni od 4.000 dinara za litar.

Crno tržište cveta

Ono što je strašnije, on nije jedini slučaj. Ilegalana prodaja rasprostranjena je u svim delovima naše zemlje.

Kako “Blic” saznaje, tim pesticidima prska se i voće i povrće, na svoju ruku, bez ikakvog saveta agronoma.

Neretko se koriste i pesticidi koji su u drugim zemljama zabranjeni, poput “furadana”, “kreozana” i preparata na bazi neonikotinoida, od kojih najviše stradaju ptice, pčele, psi, mačke i divlje životinje.

Ti pesticidi mogu da uzrokuju neplodnost, rak dojke, umor i razaraju endokrini sistem. Najčešće se nabavljaju nelegalnim tokovima, preko interneta iz Turske, azijskih zemalja.

U kom voću se najviše zadržavaju

Od posledica pesticida godišnje u svetu umre 200.000 ljudi, a najduže se zadržavaju u jagodama, jabukama, grožđu, breskvama, trešnjama, malinama, spanaću, paprikama, krastavcima, zelenoj salati i šargarepi.

– Količina zaplenjenog “furadana”, koji se prodavao na vašaru u Senti dovoljna je da ubije oko 15.000 odraslih osoba, kolike su populacije opština poput Ljubovije, Knića, Lajkovca, Čajetine. Smrtonosna doza ovog otrova iznosi svega 15 miligrama po kilogramu telesne mase, što znači da je samo 1 gram “furadana” dovoljan da ubije odraslog čoveka od oko 70 kilograma – pojašnjava Milan Ružić iz Društva za zaštitu i pručavanje ptice.

Ovo društvo je zasluženo što je švercer i uhapšen, kao i što je zaplenjeno ovo visoko toksično sredstvo.

Zbog “furdana” stradaju psi,orlovi, ždralovi

uginule pticeFOTO: PROMO
uginule ptice

Promet i upotreba furadana, inače je u Srbiji zabranjena još 2014. godine, ali to nije dovelo do zaustavljanja daljeg prometa ove opasne materije i stradanja divljih životinja.

– Zbog ovog otrova su stradali svi orlovi belorepani u prethodnih deset godina, koji su u Srbiji zaštićeni. Pre nekoliko godina čitavo jato ždralova je uginulo, a neke od tih ptica došlo je iz Finske. Dešavalo se da na nekim lokacijama da zateknemo i po 20 uginulih srndaća, jer oni dolaze i jedu u čoporima. Međutim, ovi preparati opasni su i po ljude, jer se toksini zadržavaju u plodovima voća i žitaricama, a otrov dospeva i u zemljište i vodu koje koristimo. “Furdanom” se brutalno ubijaju, odnosno truju psi po gradovima. Sve što je rozikasto i ljubičasto radi se o ovom otrovu – ističe Ružić.

On kaže da i dalje neki poljoprivrednici mažu semena suncokreta, kukuruza, šećerne repe zabranjenim preparatima da bi zaštitili biljke u fazi klijanja. U nekim domaćinstvima još postoje zalihe, dok drugi do ovih preparata dolaze kupovinom u seoskim apotekama i prodavnicama koje su ih uvezle na crno.

U EU rad sa pesticidima samo uz licencu

Katarina Krinulović, izvršni direktorka Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja “Secpa” kaže da imamo više od 1.000 registrovanih sredstava za zaštitu bilja.

– Treba raditi na edukaciji ljudi koji koriste ova sredstva. U Srbiji su oni dostupni svakome, što nije slučaj u drugim zemljama Evrope. U EU samo poljoprivrednici sa licencom mogu da kupuju ova sredstva – kaže Krinulović.

U Srbiji je ipak, to sve moguće jer je na snazi Zakon o sredstvima za zaštitu bilja još iz 1998. godine, čiji su kriterijumi mnogo blaž. Najava da će ovaj zakon pretrpeti neke promene postoji već više od dve godine, ali do toga još uvek nije došlo.

Redovna kontrola i prekršajne prijave

FOTO: PROFIMEDIA

U Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede kažu da je “furadan” zabranjen još 2014. godine.

– Fitosanitarna inspekcija vrši redovne kontrole prometa sredstava za zaštitu bilja u poljoprivrednim apotekama, kao i upotrebu sredstava za zaštitu bilja kod poljoprivrednih proizvođača. Ukoliko bi se prilikom kontrole utvrdilo da je subjekat stavio u promet ili vršio primenu sredstva za zaštitu bilja koje nije registrovano za stavljanje u promet i primenu, fitosanitarni inspektor donosi rešenje o zabrani promet i podnosi prijavu za privredni prestup ili zahtev za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnih sudova – objašnjavaju u Upravi za zaštitu bilja.

Sva sredstva za zaštitu bilja koja se stavljaju u promet, kažu, sadrže aktivnu supstancu, odnosno osnovnu supstancu upisanu u Listu odobrenih supstanci i prošla su iste procedure registracije u skladu sa važećim Zakonom. Lista odobrenih supstanci donosi se u skladu sa Listom odobrenih supstanci Evropske unije.

Da ne bi došlo do toksičnosti i pretnje po ljudsko zdravlje vrlo je važno i da se poljoprivredni proizvođači prilikom primene sredstava za zaštitu bilja pridržavaju uputstva o primeni, kao i da poštuju karencu.

Blic