“Bojkot rada vlasti u RS, ako se ne pronađu napadači”

“Bojkot rada vlasti u RS, ako se ne pronađu napadači”

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje brutalni napad i premlaćivanje Vladimira Kovačevića, novinara i dopisnika BN televizije iz Banja Luke.

Kovačevića su sinoć sačekale dvije maskirane osobe ispred zgrade u kojoj živi, nasrnule na njega palicama i nanijele mu teške tjelesne povrede.

“Zaprepašteni smo načinom na koji je napad izveden, cijenimo ga organiziranim i dobro isplaniranim činom ciljano usmjerenim na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju”, saopćeno je iz Udruženja/udruge BH novinari.

Posebno zabrinjava činjenica da je novinar Kovačević napadnut, kako dodaju, neposredno nakon što je poslao svoje izvještaje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banjoj Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa “Pravda za Davida”, te nakon niza verbalnih napada i političkih pritisaka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih zvaničnika vladajuće koalicije u tom entitetu na novinare BNTV-a.

“Ovaj napad je vrhunac produženog i nekažnjenog nasilja nad BNTV-om i drugim medijima u BiH, kojem svjedočimo od početka ove godine i koje hitno mora prestati”, navodi se u saopćenju.

Dodaju kako je predsjednik Milorad Dodik svoje javno i političko djelovanje “prečesto usmjeravao na novinare i medije, ponižavao ih i vrijeđao na najprimitivnije načine; proglašavao ih neprijateljima, špijunima i stranim plaćenicima, čime ih je pretvarao u “žive mete” i otvarao prostor za direktno nasilje“.

“Te prijetnje i napadi nikada nisu sankcionirani, niti su nadležne policijske i pravosudne institucije RS poduzele efikasne i zakonom propisane mjere zaštite novinara i njihovog prava na slobodan i dostojanstven rad. Zbog toga Upravni odbor BH novinara ovaj put rezolutno zahtjeva od MUP-a Republike Srpske hitnu i profesionalnu istragu napada na novinara Vladimira Kovačevića. Ukoliko u najkraćem roku, ne dužem od pet dana, javnost ne bude obaviještena o svim okolnostima napada, uključujući i imena napadača i onih koji stoje iza njih, smatraćemo direktno odgovornim najviše zvaničnike i institucije Republike Srpske za ovaj kriminalni akt, a novinare iz cijele BiH pozvati na proteste i bojkot svih aktivnosti aktuelnih vlasti u RS”, navodi se u saopćenju Upravnog odbora BH novinara.

N1