Bojana Čučak – Tržište i trendovi diktiraju cijene i interes za trgovinu kriptovalutama

Bojana Čučak – Tržište i trendovi diktiraju cijene i interes za trgovinu kriptovalutama

Bojana Čučak, marketing menadžer Digital Assets Management – Tržište i trendovi diktiraju cijene i interes za trgovinu kriptovalutama

Trgovanje kriptovalutama, koje je u BiH prisutno od njihovog nastanka, intenziviralo se u posljednje tri godine od kako su i vrijednosti kriptovaluta počele da rastu i da se razvijaju, odnosno kada su izašle iz domena računarstva i informatike i počele trgovinu na finansijskim tržištima.
Međutim, u BiH ta trgovina putem oglasa i foruma je bila neregulisana, netransparentna i nesigurna.
– Otvaranjem prve kripto mjenjačnice stvoreni su uslovi da klijenti mogu da trguju na sigurnoj platformi, da za to dobiju račun, te se samim tim klijentima obezbjeđuje sigurnost porijekla imovine koju kupuju i u koju ulažu – navodi u razgovoru za eKapiju Bojana Čučak marketing menadžer kompanije Digital Assets Management, osnivača Balkan Crypto Exchange (BCX) prve kripto mjenjačnice u BiH.
Čučak ističe da je mjenjačnica u funkciji od početka godine, a da u posljednja dva mjeseca, otkako su radili na marketingu i promociji, imaju i povećan priliv novih klijenata. Kako cijene kriptovaluta rastu, tako raste i interesovanje pojedinaca i firmi za investiranje i trgovinu kriptovalutama u svijetu i u BiH.
Ona ističe da je najveći promet sa Bitcoinom (BTC) i Ethereumom (ETH), što su i valute sa najvećom tržišnom kapitalizacijom. Najavljuje je da uskoro uvode i nove manje zastupljenje parove kroz berzanski modul koji će klijentima nuditi više opcija za trgovanje.
eKapija: Šta neko mora uraditi da bi mogao trgovati na platformi?
 
– Osnovni preduslov nakon registracije je da se prođe proces verifikacije, u kojem utvrđujemo identitet klijenta i dodatne informacije koje su neophodne za usklađenost sa Zakonom. Nakon izvršene verifikacije, klijenti mogu da vrše transakcije, odnosno da kupuju i prodaju kriptovalute za konvertibilne marke.
 
eKapija: Kojom dinamikom se razvija tržište i uopšteno kakav je interes domaćih investitora?
 
– Tržište i trendovi diktiraju cijene i interes. Kako vrijeme prolazi blockchain tehnologija na kojoj su bazirane kriptovalute sve više napreduje i očekujemo da će u skorije vrijeme mnoge stvari u svakodnevnom životu biti digitalizovane putem blockchaina. To otvara prostor za nove biznise i investicije, i upravo rast vrijednosti kriptovaluta diktiraju svjetski trendovi na tehnološkim i finansijskim tržištima. Što se tiče našeg tržišta, mi smo ti koji smo napravili prvi iskorak i omogućili klijentima da se na jednostavan, siguran, brz, transparentan i legalan način uključe na tržište kriptovaluta. Takođe, našim klijentima nudimo edukacije i stojimo na raspolaganju za sve upite i informacije.
eKapija. Kolika je trenutna vrijednost tržišta kriptovaluta kod nas, a kolika u svijetu?
 
– U ovom momentu tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta koje se trguju na berzama je 250 mlrd američkih dolara sa dnevnim prometom u rangu od 60 mlrd. S obzirom na to da smo mi malo i nerazvijeno tržište, cifre su mnogo mnogo skromnije, ali sigurno postoji dovoljan broj interesenata koji omogućuju da tržište raste i da se razvija. Postoji veliki interes za ovim što mi radimo i svakog dana imamo sve više klijenata, a i naš promet raste.
 
(Foto: youtube.com)
eKapija: Šta mogu očekivati trgovci kriptovalutama u narednom periodu?
 
– Nakon perioda eksplozivnog rasta u drugoj polovini 2017. godine i nakon perioda pada i stagnacije u toku 2018, trenutno svi prognoziraju novi rast u kojem bi vrijednost trebala čak da nadmaši i rekorde iz 2017. godine. Međutim, za očekivati je da taj rast bude linearniji, odnosno da će u ovom investicionom ciklusu biti manje naglih oscilacija i da će čitav proces duže trajati. Samim tim za očekivati je da u nekom doglednom periodu u slijedećih 5-7 godina kriptovalute, digitalni tokeni i drugi proizvodi bazirani na blockchain tehnologijama privuku više institucionalnih investitora i učestvuju u većim procentima na tržištima kapitala.
eKapija: Koje su potencijalne koristi od ulaganja u kriptovalute?
 
– Većina kriptovaluta ima svoju specifičnu namjenu, ali u ovom slučaju spomenućemo Bitcoin koji zvog svoje dugoročne deflatorne prirode nosi ulogu pohrane vrijednosti i najsličniji je u poređenju sa zlatom. Sa druge strane, Bitcoin je nepraktičan kao valuta, odnosno u kripto-rječniku bitcoin je prespor i preskup za vršenje plaćanja, te se tu koriste neka druga rješenja i kriptovalute. Kratkoročno, trgovanje kriptovalutama može biti špekulativno i donijeti dobit ili gubitak dnevnim trgovanjem na berzama, ali dugoročno investiranjem u deflatorni proizvod može donijeti dobit upravo rastom vrijednosti te imovine u odnosu na standardne valute koji su dugoročno inflatorne prirode. Konkretno, u dugoročnoj perspektivi prognoze su rasta Bitcoina u odnosu na američki dolar, pogotovo nakon 2020. godine kada se očekuje novo polovljenje rate izdavanja bitkoina koje će ga učiniti još vrijednijim. Smatra se da je ovo tržište tek u začetku, pa ostaje mnogo prostora za daljnji rast i razvoj. Naravno, dužnost mi je i da upozorimo da ulaganje u kripto imovinu, kao i bilo koje drugo ulaganje, nosi značajan rizik gubitka, te da se svako blagovremeno edukuje, informiše i raspita o imovini u koju želi da investira.
eKapija: Sve više online trgovina uvodi plaćanje kriptovalutama? Kakva su vaša očekivanja u razvoju ovog oblika internet kupovine?
 
– Mi već radimo na tom proizvodu i trenutno smo pri kraju razvoja tako da uskoro, već krajem sljedećeg mjeseca, ulazimo u fazu testiranja usluge. U principu, pravna lica, odnosno trgovci koji budu željeli da primaju uplate svojih klijenata u kriptovalutama će sa nama zaključiti ugovor o posredovanju u kojem ćemo mi u ime klijenata vršiti konverziju kriptovaluta u KM, te ćemo trgovcima na račun isplaćivati KM za prodanu robu i usluge. Sistem je u suštini identičan načinu funkcionisanja plaćanjima platnim karticama, tako da smatramo da će se dosta klijenata odlučiti da omogući svojim kupcima i ovu novu opciju plaćanja. Osim ovoga, planiramo i još novih proizvoda, ali o tome nešto kasnije.
Senka Trivić
eKapija