BiH traga za brojnim umjetničkim djelima

BiH traga za brojnim umjetničkim djelima

TUZLA – Misija OSCE-a u BiH juče je Centru protiv krijumčarenja umjetninama Tuzla donirala IT opremu koja bi trebalo da pomogne u održavanju i ažuriranju baze nestalih umjetnina.

Baza je pokrenuta 2017. godine i tada je zabilježeno 109 prijavljenih nestalih djela, a danas ih je evidentirano 179.

“Povećana je i baza Interpola gdje je bilo 14, a sada su 33 djela. Za Centar protiv krijumčarenja umjetninama, ali i za BiH ova donacija je važna jer prikupljamo nove podatke i razmjenjujemo sa kolegama. Naš cilj je da, kad bude formirana specijalizirana policijska jedinica, baza na nacionalnom nivou sav materijal koji Centar prikupi ustupi državi”, rekao je Dženan Jusufović, direktor Centra protiv krijumčarenja umjetninama Tuzla.

Kako bi se spriječila ilegalna trgovina umjetninama, potrebno je na nivou države donijeti zakonsku regulativu o popisu fundusa kulturnog blaga u arhivima, formirati jedinstvenu bazu podataka te oformiti specijaliziranu policiju. Misija OSCE-a u BiH daje svoj doprinos kroz obuku policijskih i carinskih službenika, ali i kroz donaciju pomenute opreme.

“Računarska oprema i softverske licence koje ćemo ovom prilikom donirati pomoći će da se ojačaju kapaciteti ovog centra i osigura sigurnost i interoperabilnost njihove baze podataka o nestalim umjetninama. Nadam se da će nadležne institucije BiH, ali i partneri iz građanskog društva još bliže sarađivati i raditi protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima”, kazala je Ketlin Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Saznanja o ukradenim umjetninama su često neredovna, neprecizna i nepotpuna, a arhivi, biblioteke, galerije i muzeji nestanak predmeta uglavnom primijete tokom inventure. Kantonalno tužilaštvo Tuzla podiglo je 15 optužnica zbog ilegalne trgovine umjetninama, ali sudski epilog nije poznat. Jedino je poznato da je okončan jedan postupak usljed smrti optuženika, a radi se o većem broju ukradenih umjetnina iz Međunarodne galerije portreta Tuzla. U tom predmetu je bila podignuta optužnica za krivično djelo nesavjestan rad u službi. Nezavisne novine