3. maj je Svjetski dan slobode medija

3. maj je Svjetski dan slobode medija

Tema ovogodišnjeg Globalnog Svjetskog dana slobode medija, koji pada na 30. godišnjicu odluke Generalne skupštine UN-a da proglasi međunarodni dan slobode medija, je: „Oblikovanje budućnosti prava: Sloboda izražavanja kao pokretač za sva druga ljudska prava”.

Sloboda izražavanja i sloboda medija temeljna su načela i vrijednosti u svakom demokratskom društvu. Oni su zaštićeni članom 10. Europske konvencije o ljudskim pravima (ECHR), koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 2002. godine. Međutim, uprkos međunarodnim i državnim pravnim garancijama za zaštitu novinara i slobode medija, stvarnost u Europi pokazuje prilično drugačiju sliku. U svjetlu sve goreg stanja slobode medija na međunarodnoj razini, Komesarka Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović apelirala je na države članice Vijeća Europe: „Zaštita ljudskih prava u Europi pretrpjela je ozbiljne poteškoće u 2022. godini. Potrebna je obnovljena predanost ljudskim pravima kako bi se preokrenuo trend.”

Zaista, 2023. godina donosi nove izazove za slobodu izražavanja i slobodu medija u Bosni i Hercegovini. Jedan nedavni primjer jeste i vandaliziranje automobila dvojice novinara. Naime, 9. marta 2023. novinari Aleksandar Trifunović i Nikola Morača pronašli su svoje automobile uništene nedugo nakon što su izrazili kritike na predložene izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske koje bi dovele do ponovne kriminalizacije klevete. S tim u vezi, komesarka Mijatović je kazala, “ponovno kriminaliziranje klevete samo bi pojačalo trend gušenja slobode izražavanja.”

Kako su sigurnost novinara, sloboda medija i sloboda izražavanja važne teme kojima se bavi i u sklopu svog Godišnjeg izvještaja za 2022., Komesarka se posebno osvrnula na zakonodavne mjere, strateške tužbe protiv djelovanja javnosti (SLAPP), nekažnjivost, te sigurnost medijskih radnika koji izvještavaju o sukobima. Na temu političkog govora, ističući važnost slobode govora u demokraciji, Komesarka je naglasila važnost odgovornije političke rasprave u kojoj političari poštuju slobodu govora i izbjegavaju rasistički, antisemitski, homofobni, mizogin i nedemokratski govor. Također je spomenula SLAPP-ove kao “drugu najopasniju prijetnju slobodi izražavanja i neslaganja nakon fizičkog nasilja”.

Poseban fokus ove je godine i na novinarima koji izvještavaju s područja sukoba, a koji se često suočavaju s ekstremnim opasnostima tijekom obavljanja svojih profesionalnih dužnosti. Nedavno objavljen izvještaj partnerskih organizacija Platforme Vijeća Europe za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara, pokazuje da je broj smrtnih slučajeva od 13 novinara na kontinentu 2022. najveći zabilježeni broj od pokretanja platforme 2015. godine s ciljem zaustavljanja kršenja slobode medija u državama članicama.

Pristup informacijama igra ključnu ulogu u omogućavanju aktivnog građanstva i učešća javnosti, ne samo tokom izbora, već i u svakodnevnom životu ljudi. Ne smijemo dopustiti da izgubimo fokus na to koliko je slobodno i nezavisno novinarstvo važno za jake demokratije. Kroz svoje programe suradnje, Ured Vijeća Europe u Sarajevu ostaje odlučan u namjeri da pomogne pri zaštiti, jačanju i promociji slobode izražavanja, medija i pristupa informacijama.

Korisni linkovi: