ЈЕСЕЊИН ИЗ СРПСКЕ

ЈЕСЕЊИН ИЗ СРПСКЕ

ЈЕСЕЊИН ИЗ СРПСКЕ

Бити пјесник је исто што и бити принц, отменост која обавезује. Поезија омогућава уздизање на неслућене духовне висине, излазак из наметнуте укалупљености, слободу у изражавању, мисаони и емотивни процес који комуницира са космосом, стваралачку свјетлост која не залази. Овим ријечима, млaди поета Миленко Дачевић најављује своју недавно објављену збирку пјесма ” Искре “.

Колико је поезија битна у данашњем друштву?

Поезија је ван временска, од антике до данас, она је непревазиђена. Све што је вриједно у историји цивилизације опстало изражено у љепоти и снази стихова. Љепота женска и слава јуначка, борбе и страдња, побједе и порази, више су у надлежности поезије од било које друге умјетности, и најразличитијих облика људског сазнања, чак и науке. Поезија отвара нова семантичка поља, уздиже на горње перспективе. Поезија је као со. Најмање кошта, али је најпотребнија. Дозволите ми одређену аналогију. Ви можете спремати јело од најскупљих и највриједнијих намирница, али ће исто остати бљутаво, безукусно, ако нема соли која је притом најјефтинија. Исто је и са поезијом.

Како коментаришете статус младих пјесника, и на који начин се друштво односи према њима?

Мало је пјесника који су за живота били признати и популарни. Данас људи имају комерцијални однос према умјетности и стварању уопште. Обично се поставља питање ” шта добијаш од тога? “, ” шта ти то доноси? “, то је трговачки приступ животу. Умјетност је уздигнута над рачуницама, калкулацијама… Емоција се не одређује у материјалним формама. Неумјесно је младе пјеснике посматрати кроз призму ауторске величине најпознатијих националних и свјетских ствараоца. Величина мјеру потребује, свако дјело оног кога позна.

Која вам је критика до сада најзначајнија?

Прије неколико година, прочитао сам једну своју пјесму Матији Бећковиу, похвално се изразио, допaло му се… То ми је много значило, пријало…

Ваш стил је препознатљив, дубокоуман, проткан снажном емоцијом, шта вас инспирише?

Љубав, у најпозтинијем значењу те ријечи.

Може ли се ускоро очекивати нова збирка?

Да, већ пишем, но, прво планирам велику турнеју и промоцију Збирке пјесама ” Искре ” широм Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Шта је највише доприњело Вашој читаности и регионалној поетској препознатљивости?

Подршка пријатеља, који су објављивали моје пјесме, сaвремана глобалистичка комуникациона средстава, читалачка публика која ме је подржавала.