ШКИПИНА: ПОСЈЕТА ГАЗДИНСТВУ КУСМУК ПРИЛИКА ДА СЕ ЧУЈУ И ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ

ШКИПИНА: ПОСЈЕТА ГАЗДИНСТВУ КУСМУК ПРИЛИКА ДА СЕ ЧУЈУ И ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ

Посјета газдинству Срете Кусмука на подручју Пала је прилика да се чују пољопривредници и сагледају могућности како општина, републички Завод за запошљавање и ресорно министарство могу конципирати будуће пројекте које ће ту реализовати, рекао је в.д. директора Завода Дамјан Шкипина.

Након што је са ресорним министром Савом Минићем посјетио ово газдинство у селу Горњи Прибањ, Шкипина је напоменуо да је Минић говорио и о путној инфраструктури коју ће заједно са локалном управом реализовати и омогућити овом селу и пољопривредницима да створе услови за квалитетну производњу и пласман на тржиште.

Он је подсјетио да општина Пале са 492 квадратна километара има све услове и развијен туризам, те да веома лако може доћи до ситуације да пољопривредник једноставно да пласира свој производ на тржиште, чиме ће бити заокружен један процес.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је сваки пољопривредник значајан јер су са њима хтјели да направе озбиљан посао који се односи на производању здраве хране и њен пласман на туристичке дестинације.

Намјера је била, како је појаснио, да са општинским подстицајима уз помоћ надлежног министарства направе прототип по којем ће се сви понашати, како би на најбољи могући начин та средства искористили и добили највећи ефекат.

Југовић је навео да ће на данашњем Привредном савјету општине Пала окупити 60-ак привредника којима ће бити пренесена одређена искуства других општина што ће бити смјерница како се понашати у наредном периоду.

“Општина Пале је много издвојила за подстицаје. Хтјели смо да имамо што већи ефекат и данашње искуство ће сигурно бити добар примјер. Дугујемо захвалност породици Кусмук која је показала да се овдје, иако није уобичајено, може бавити воћарством”, нагласио је Југовић и додао да је ту и овчарство.

Срето Кусмук је рекао рекао да се бави прављењем воћне ракије и слатка од воћа, а да један дио шљива суши.

Он је испричао новинарима да се његов воћњак, који је засађен прије 15-а година, налази на надморској висини од 950 до 1000 метара.

“Воћњак се састоји од шљива, већином чачанске сорте и нешто `стенлија`. Има и стабала крушке, јабуке и другог воћа, а намјера је да га проширимо са око 1.500 садница јабуке”, нагласио је Кусмук.

Кусмук је рекао да ресорно министарство увијек помаже и да има намјеру да ту подршку и прошири на овој надморској висини.

У посјети газдинству Кусмук био је и предсједник Привредног савјета општине Пале Недељко Елек.

Срна