Унаприједити сарадњу невладиног сектора и институција власти

Унаприједити сарадњу невладиног сектора и институција власти

Батрић Шекара, изврши директор Мреже невладиних организација Републике Српске која је и организатор конференције, рекао је да желе промовисати културу дијалога између институција, организација цивилног друштва, јавног и приватног сектора.

„Говорили смо о позитивним примјерима праксе, достигнућима, заједничком раду, али и ономе што није позитивно“, навео је Шекара и додао да су предложили споразум о сарадњи институција и цивилног друштва у Српској да би тај оквир био бољи и квалитетнији.

Предсједник Управног одбора Мреже невладиних организација Републике Српске Миленко Дачевић оцијенио је да је континуитет одржавања конференције показатељ да она има истрајност, досљедност и озбиљне друштвено-политичке ефекте.

„Трудимо се да мотивишемо све заинтересоване партнере из институција система, те приватног и невладиног сектора да би у интегрисаној енергији успјели реализовати одређене циљеве које су поставили као заједничке“, рекао је Дачевић.

Циљ овог скупа је јачање демократске културе дијалога и сарадње институција власти и организација цивилног друштва у Републици Српској, подстицање развоја цивилног друштва и добре управе у Српској са жељом да преузму одговорност за утврђивање потреба и интереса грађана и креирање јавних политика усмјерених ка њиховој реализацији.

Организатор регионалне конференције је Удружење Мрежа невладиних организација Републике Српске, уз подршку Министарства спољних послова Србије, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, општине Пале, града Источно Сарајево и предузећа „Гријањеинвест“.

У пратећем програму конференције вечерас ће бити одржана промоција књиге генерала Душана Ковачевића „Како је почео рат у БиХ“, након чега ће бити отворена изложба умјетничких слика које ће бити поклоњене болници „Србија“ у Источном Сарајеву.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман изјавио је данас на Палама да је потребно унаприједити сарадњу јавног, приватног и невладиног сектора, јер се само заједничким д‌јеловањем може одговорити на потребе грађана.

„Оно што ограничава институције и јавни сектор јесте одређена надлежност, а невладине организације имају регионалне и шире задатке, тако да је то корективни фактор и фактор приближавања јер су потребе цивилног друштва исте у свим д‌јелатностима“, изјавио је Короман новинарима на Палама гд‌је учествује на Трећој регионалној конференцији „Сарадња институција, јавног и приватног сектора и невладиних организација“.

Он је рекао да Градска управа има добру сарадњу са невладиним организацијама и поручио да је веома важно да невладин сектор буде што јачи.

Srna