Срби прометејски да проносе истину о свом вјековном постојању

Срби прометејски да проносе истину о свом вјековном постојању

Задатак Срба је да прометејски проносе истину о свом вјековном постојању у Сарајевско-романијској регији, истакнуто је данас на Палама гд‌је је отворена „Изложба карата – случај Сарајево“ аутора Душана Дачића, која показује стравичну слику постепеног помјерања српског становништва, поготово деведесетих година.

На изложби, првој таквој у Републици Српској, која је отворена на Економском факултету, предочене су демографске и административне промјене у Сарајеву у протеклих пола вијека, са посебним освртом на деведесете године 20. вијека.

Извршни директор Удружења Мреже невладиних организација Републике Српске Батрић Шекара изјавио је Срни да су почаствовани што се прва „Изложба карата“ у Републици Српској одржава у мјесту њеног настанка – на Палама.

Шекара је истакао да је изложба отворена у образовној установи, у храму знања и науке, те указао да то говори о жељи организатора да чињенице и истину прикажу студентима и академској заједници.

Он је напоменуо да су представљене мапе чињенично и научно утемељене.

„Задатак свих нас јесте да прометејски проносимо ову истину о протеклим дешавањима као залог будућности наше државе, народа, али и нашег града. Ову слику желимо да пошаљемо у свијет и да нагласимо да смо увијек били за мир и толеранцију, уз поштовање права српског народа и његових легитимних интереса у Републици Српској и шире“, поручио је Шекара.

Начелник општине Пале Бошко Југовић изјавио је Срни да ће изложба сигурно бити предмет истраживања јер се на основу ње може анализирати ток демографских кретања српског становништва са подручја Сарајева и Сарајевско-романијске регије.

„Ово показује једну стравичну слику постепеног, да ли планског или систематског, помјерања српског становништва, поготово у постдејтонском периоду када је, условно речено, створена Република Српска“, рекао је Југовић.

Југовић је рекао да ће генерације које долазе бити свјесне колике жртве су поднијели Срби Сарајевско-романијске регије за Републику Српску и за утемељење српског становништва на овим просторима.

Предсједник Удружења „Истина и правда“ Душан Шеховац изјавио Срни да је ова изложба велика ствар и говори о истини – о постојању Срба вијековима на овим просторима.

„Она говори да нису Срби 1992. године дошли на планину и брда око Сарајева, него говори о томе да они вијековима живе уз ријеке, долине и урбаним дијеловима града Сарајева“, рекао је Шеховац.

Шеховац је истакао да други причају о Србима, сатанизују их, креирају лажи о њима, те да зато Срби имају велику обавезу према будућим генерацијама да кажу, прикажу и сачувају истину о себи јер су посљедњих неколико вијекова живјели на овим просторима.

Изложба ће бити отворена до краја новембра на Економском факултету под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, града Источно Сарајево и општине Пале.

Ову изложбу организује Удружење Мрежа невладиних организација Републике Српске, те Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије.

Душан Дачић је дипломирани правник из Параћина, а картографијом се бави из хобија.

Дачић је и аутор изложбе коју чини четрдесетак карата са подацима од првог званичног пописа у Кнежевини Србији из 1834. године до пописа у Краљевини Југославији из 1931. године, посљедњег пред Други свјетски рат.

Ова изложба отворена је недавно у Галеријском простору Завичајног музеја у Параћину.

(www.palelive.com / Срна