Пројекат „Чиста енергија у јавним институцијама“: Ускоро нове котловнице у ОШ „Ђура Јакшић“ и Пољопривредној школи

Пројекат „Чиста енергија у јавним институцијама“: Ускоро нове котловнице у ОШ „Ђура Јакшић“ и Пољопривредној школи

Градоначелник Драшко Станивуковић са сарадницима обишао је данас радове на изградњи котловнице у Основној школи „Ђура Јакшић“, који се реализују у склопу пројеката “Чиста енергија у јавним институцијама”.

Ријеч је о донацији Амбасаде Чешке Републике у БиХ, док се пројекат реализује са Чешком развојном агенцијом, чијим је представницима градоначелник исказао захвалност што су дио једног оваквог пројекта који је од великог значаја – не само за ову школу, него и за цијели град.

-Желим да искажем захвалност свима из Чешке амбасаде, њиховој развојној агенцији, али и Влади Чешке и наравно држави, јер један овакав пројекат не би могао да буде подржан без заједничке сарадње. Радови на гријању ће се радити у овој и у Пољопривредној школи, а акценат је на заштити животне средине. Наиме, заштита животне средине је једна од најважнијих агенди Бање Луке, зато и градимо паркове, бавимо се алтернативним начинима превоза и слично. Посао у школи „Ђура Јакшић“ је заиста значајан, а извођачи радова ће се потрудити да то буде готово до друге половине септембра, пред почетак гријне сезоне – рекао је градоначелник.

Захвалио је представницима Чешке амбасаде и Чешке развојне агенције, који су својом донацијом у износу од преко 1.500.000,00 КМ омогућили реализацију овог значајног пројекта.

Директор компаније „Кастен“, Јиржи Буреш поручио је како је задовољан јер се један овакав пројекат реализује у Бањој Луци.

-Сретан сам што са нашим локалним партнером „Гријањем инвест“ и Градом Бањом Луком, уз финансијку подршку Чешке развојне агенције, имамо прилику да радимо на обнови гријних капацитета двије школе у овом граду. Први пут смо се овдје састали прије годину дана и надам се да ће у септембру све бити спремно за комфорно гријање у овим школама, уз кориштење обновљивих извора енергије – нагласио је он.

Директор предузећа „Гријање инвест“ Љубиша Танић истакао је како је увјерен да ће ова школа спремно дочекати нову сезону гријања, на радост свих наставника, ђака али и њихових родитеља.

-Након скоро годину дана активности на припреми пројектне документације и детаљној контроли те документације са Градом, након завршетка школске године приступили смо самој реализацији извођења радова. Прије неколико дана извршили смо демонтажу опреме у котловници, старе котлове који су користили нееколишки енергент угаљ смо демонтирали, а демонтирали смо и дотрајале радијаторе.  Тренутно вршимо монтажу нових вентила и радијатора, а наручена је и кључна опрема, те се надамо да ћемо радове унутар школе завршити за вријеме трајања распуста и да ћемо дочекати спремно нову гријну сезону у овој школи – казао је он.

Директор Основне школе „Ђура Јакшић“,  Дарко Томић нагласио је како је ова школа имала добро гријање, али да је било неуједначено.

-Са овим пројектом ми добијамо енергетски чисто говриво, али и уједначено у свим просторијама у овој школи – нагласио је Томић.

Након обиласка Основне школе „Ђура Јакшић“, градоначелник је обишао и радове на изградњи котловнице у Пољопривредној школи.

 

https://www.facebook.com/gledajnestodrugacije/videos/447168941359981/