Покрет Оснивања Кнежевине Српске

Покрет Оснивања Кнежевине Српске

Циљеви ПОКС

Успостављање уставне парламентарне монархије – Кнежевине Српске! 
Промјеном облика владавине, обезбједићемо национално помирење, слогу и јединство, окупљени око кнеза из династије Карађорђевић. Издигли би се изнад страначких сукоба, свађа, неслагања и различитих визија бројних сујетних партијских лидера.

Децентрализација Републике Српске!
Створићемо амбијент за социјалну и економску равнотежу кроз равномјеран развој свих региона. Желимо бољу и напреднију Херцеговину, Романију, Подриње, Семберију, Посавину, Крајину..

Развој пољопривреде и бољи положај сељака!
Држава мора неповратним средствима да много више помаже сељака,  да унапријед годину дана зна откупну цијену својих производа. Да сијемо наша поља, да оремо наше њиве, да обрађујемо наше воћњаке! Да живимо од свог рада на својим имањима, да тражимо шансу у нашој земљи, нашој отаџбини – земљи коју насљеђујемо од наших отаца, да би је оставили нашој дјеци.

Заштита српског писма и језика!
Ћирилица предходи свим српским препознатљивим симболима. Ћирилица је вијековима чувала нас, зато ми данас морамо чувати њу!  Српски језик је наш духовни и културни идентитет. Не каже се узалуд:  „Онај си чијим језиком говориш!“
Вратити углед и бољи статус борцима Војске Републике Српске!
Да се не брукамо као народ и као људи, гледајући их како гладују, штрајкују и просе. Држава им мора помоћи конкретном помоћи и привилегијама које заслужују, јер без њих не би било Српске.

ЗА КНЕЖЕВИНУ СРПСКУ!

Идеја предака, циљ потомака!

Kralj Petar
Краљ Петар I Карађорђевић (Петар Мркоњић)
Када је 1875. године букнуо устанак у Херцеговини и Босанској крајини против Турака, придружио се као добровољац под псеудонимом Петар Мркоњић. Из тог разлога и данас у знак сјећања на Карађорђевића, Мркоњић Град са поносом носи његово име.

Академик Матија Бећковић

„Срби нису укинули монархију, него је монархија укинута Србима. Кад већ имамо круну на грбу и застави, зашто да је немамо на глави оног чија је?“ – академик Матија Бећковић.