Повратницима уручене машине: Влада Србије помаже онима који се враћају на огњишта у Посавини (ФБиХ)

Повратницима уручене машине: Влада Србије помаже онима који се враћају на огњишта у Посавини (ФБиХ)

АРНО Гујон, директор Управе Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону донирао је јуче пољопривредну механизцију Србима повратницима у Нови Град код Оџака у Федерацији БиХ.

Донација Владе Србије у износу од 34.000 марака садржи седам фреза, 17 моторних пила, 15 тримера, четири прскалице, неколико пластеника, што служи за одрживи повратак Срба на своја предратна огњишта.

– Кроз свој хуманитарни рад сазнао сам да не пате само Срби на Косову, него и Срби у Федерцији БиХ где, такође, тешко живе и тешко се враћају на своја огњишта. Драго ми да смо имали коме да донирамо ову опрему, јер то значи да се Срби враћају својим кућама.

Данас шаљемо слику да јединство и солидарност међу Србима постаје стварност. Обећавам да ћемо убудуће радити још веће ствари за повратнике – нагласио је Гујон.

Помоћ Владе Србије намењена је Србима повратницима у Посавски кантон. Према попису становништва из 2013. године, у општину Оџак вратило се 530, Орашје 300 и Домаљевац само 70 Срба предратних становника тих општина, где је некада живело десетак хиљада српских породица. Они који су се вратили једва састављају крај са крајем, углавном бавећи се пољопривредом.

Чедомир Боројевић из Новог Града, општина Оџак, добио је моторну тестеру.– Ово ми пуно значи јер видим да се неко брине о нама. Моторна тестера мом домаћинству ће много значити за лакши живот. Чини ми се да има наде за повратак у Нови Град – наглашава Боројевић.

Даница Пејић из Брвника у општини Домаљевац је добила фрезу, која ће њеној трочланој породици, како каже, много значити у пољопривредној производњи.- Као повратници живимо нормално у својим кућама, нема никавих безбедносних проблема и требало би сви да се врате и да не продају своју дедовину – нагласила је Пејићева.

Српско грађанско удружење „Посавина“ носилац је пројекта поделе пољопривредних машина у Посавини. Како су рекли, наредни пројекат је оснивање Земљорадничке задруге у Новом Граду.- Ово је показатељ великог подстрека повратку Срба на своја огњишта. Морам рећи да се у општини Оџак у последња три месеца јавило 80 породица које су затражиле папире за повратак. Са задругом ћемо омогућити да пољопривредне производе мештани пласирају преко ње и тако зараде нешто за живот. Данашња подела 42 различите машине говори да иза овог народа стоји једна Србија – закључио је Дамир Иветић, председник Српског грађанског удружење „Посавина“.

ПОМОЋ ГРАХОВУ И ПЕТРОВЦУ

ПОДЕЛОМ пољопривредних машина Србима у Посавини Влада Србије реализовала је други пројекат помоћи Србима у Федерацији БиХ. До сада је подељена опрема пчеларима у Грахову, а данас (субота) у Босанском Петровцу биће уручено 35 стеоних јуница.

Текст: Новости

Фото: Вид Благојевић