Гујон: Срби, с имовином у Федерацији, проверите да ли је ваше презиме у регистрима ФБиХ

Гујон: Срби, с имовином у Федерацији, проверите да ли је ваше презиме у регистрима ФБиХ

Конференција о заштити имовинских права Срба пореклом из Федерације Босне и Херцеговине окупила је данас у Новом Саду представнике институција Србије, Републике Српске и 40 завичајних удружења. Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, рекао је да је Управа пре два месеца покренула кампању информисања расељених Срба о усклађивању земљишних и катастарских књига у Федерацији.

„Преко медијске кампање, информисања наше мреже амбасада и конзулата, епархија СПЦ у дијаспори и друштвених мрежа, допрли смо до људи који су у земљама где је дијаспора из Босне многобројна, у Аустрији, Швајцарској, Немачкој, Канади, Аустралији и Америци. Јавило нам се више од 3.000 људи за два месеца што је око 78 одсто укупног броја људи који су се у протекле три и по године јавили канцеларијама за правну помоћ Републике Српске.  Када заједно делујемо, можемо да постигнемо резултате“, истакао је Гујон.

Он је рекао да је Управа на друштвеним мрежама информисала 1.800.000 Срба који живе у свету, а да је њен промотивни садржај дељен више од 10.000 пута.

„Чињеница да говорим пред вама, представницима 40 завичајних удружења, сведочи о значају који порекло и родна груда имају за српски народ. Апелујем на вас и на све расељене Србе широм света, да проверите да ли земља ваших предака и даље носи презиме ваше породице у званичним регистрима БиХ. Не дозволите да име ваше породице буде избрисано. Молим вас да пошаљете ове речи својима широм света и замолите их да проследе даље. Та информација треба да стигне до сваког Србина пореклом из Федерације БиХ“, поручио је Гујон.

Он је додао да око 400.000 Срба, који су морали током рата да напусте своје дедовине, има имовину у Федерацији БиХ.

„У многим случајевима се као власник уписује држава, кантон или општина, или чак несавесни комшија. Власничка права не застаревају па може да се покрене тужба али она кошта, и новца и времена. С тога је и овај догађај данас један од начина да укажемо да нежељени трошкови могу да се избегну ако се сви заинтересовани информишу и реагују благовремено“, закључио је Гујон обраћајући се на Конференцији.

На Конференцији о заштити имовински права Срба у Федерацији БиХ говорили су и Душко Ћутило, директор Фонда за избегла и расељена лица, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, Милимир Вујадиновић, председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону, Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији и Ђорђе Радановић, координатор канцеларија за правну помоћ избеглим, расељеним и другим лицима из ФБиХ.

Душко Ћутило, директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону рекао је да је ово део кампање у оквиру које ће се и кроз непосредан разговор са удружењима и заинтересованим лицима приближити процедура, усмерити на правовремену реакцију без које постоји реалан ризик губитка имовине.

„Ово је сигурно једна од најзначајнијих тема за Србе из Федерације БиХ. До сада смо одржали неколико састанака на ову тему, од Требиња, Београда и данас у Новом Саду. Присуство представника бројних институција Републике Српске и Републике Србије говори у прилог чињеници да смо на веома озбиљан и свеобухватан начин приступили решавању овог проблема, а данашња конференција посвећена је управо разговору са удружењима са територије Републике Србије чији чланови воде порекло из републике Српске и Федерације БиХ, како бисмо их упознали о процесу регистрације имовине али и о свим другим питањима који су од значаја за очување српске имовине у Федерацији БиХ“, рекао је Ћутило.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији, Млађен Цицовић рекао је да су имовинска права свуда у свету неприкосновена, осим у Федерацији БиХ.

„У Федерацији БиХ никако да продре чињеница да сваки појединац има неприкосновено право на своју имовину. У Федерацији БиХ у процесу усклађивања земљишних књига и катастра су се определили за један модел који је просто невероватан кад су у питању корисници права на имовину. Они позив на преглед и увид земљишних књига не шаљу лично, него преко Службеног гласника ФБиХ и локалних медија, који нису доступни избеглим и расељеним лицима из ФБиХ. Зато је Влада Републике Српске задужила Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове да обезбиједи бесплатну стручну и правну помоћ избјеглим и расељеним лицима из ФБиХ у вези са њиховом имовином“, рекао је Цицовић.

Он је подсетио да канцеларије за правну помоћ постоје у Бањалуци, Бијељини, Мркоњић Граду, Невесињу, Источном Сарајеву и Зворнику

Телефон: +387 55490940

Viber и WhatsApp: + 387 65 090-040

pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc

Контакти Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ:

odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com

FB @srbiufederacijibih

TW @OdborF