Гујон и министри Ружић и Удовичић заједно са српском децом из матице, региона и дијаспоре

Гујон и министри Ружић и Удовичић заједно са српском децом из матице, региона и дијаспоре

Јавни час „Образовни круг – Сусретања“, одржан 13. октобра на даљину, подржан од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, окупио је ученике и наставнике из матице, региона и дијаспоре. Сусрету су присуствовали министар просвете Бранко Ружић, министар омладине и спорта Вања Удовичић и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Питања уваженим гостима су, поред ученика допунских школа у којима се остварује образовно-васпитни рад у иностранству, из Швајцарске, Немачке, Француске, Италије, Словеније и Грчке, постављена из Румуније и Мађарске, са Учитељског факултета у Лепосавићу и Педагошког факултета у Бјељини. Јавни час су пратиле школе у Београду, Сомбору, Зајечару, Новом Пазару, Суботици, Стапару и Рековцу, које су учеснице овогодишњег пројекта „Образовни круг – Сусретања с друге стране границе“.

Домаћин сусретања био је Математички институт у Београду, а иницијатор и организатор Стеван Ковачевић, директор и оснивач Кроса РТС-а. Биљана Букинац, Татјана Поповић и Блаженка Тривунчић, координатори образовно-васпитног рада у иностранству, пружиле су пуну подршку организацији овог изузетно значајног догађаја. Математички институт обезбедио је пренос сусрета преко посебне платформе, који су могли да прате сви наставници допунске наставе у иностранству.

Ученици су претходно припремљени на часовима кроз упознавање са биографијама и одабраним појединостима из живота наших званичника. Низала су се разноврсна и надасве дечја питања – из Темишвара и Букурешта, преко Бјељине, до Љубљане, Басана дел Грапе, Париза, Минхена, Штутгарта, Берлина, Тићина у Швајцарској до Лепосавића и Солуна. Помно су се пратили и бележили садржајни и занимљиви одговори, уз осликавање и записивање најлепших порука и утисака. Иако је сусрет уприличен преко екрана, на раздаљини која се мери хиљадама километара, могло се у виртуелном простору наслутити узбуђење, радост и част услед разговора.

Ђаке је највише занимало да ли је министар просвете увек волео школу, који му је био омиљени предмет, како се родила љубав према Фудбалском клубу „Партизан“, ко је дао име његовом псу Чапи, који је град за њега најлепши, како изгледа радни дан министра, а чули су и савете како да постану успешни. Од министра омладине и спорта сазнали су да ли је теже бити спортиста или министар, која је му најдража освојена медаља са репрезентацијом, какво је осећање бранити боје Србије, када је заволео ватерполо. Питања упућена директору Управе претежно су била везана за спој Србије и Француске, за учење српског језика, за омиљене српске и француске песме, јела и дестинације. Чули су која му је од бројних награда најомиљенија, како је заволео Србију, на ком језику размишља, а научили су за реч хоризонт помало заборављену српску реч „обзорје“. Кроз одговоре је „малим људима које ми зовемо деца“ упућена снажна порука да чувају ћирилицу, негују српски језик и културно-историјску баштину где год живели. Деца су цртежима, у срцима и бојама српске заставе насликала љубав према отаџбини.

Пројекат „Образовни круг“, који се успешно реализује од 2018. године, чији је иницијатор Стеван Ковачевић, аутор Гордана Степић, а коаутор Блаженка Тривунчић, потврђује „Сусретањима“ још једном своју вишеструку улогу у образовном процесу –учење се одвија на неуобичајен, а данашњем ученику пријемчив начин, синтетишући актуелне, језичке и културно-историјске садржаје. Пројекат од самог почетка подржава Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.

Извор: Крос РТС